Hlavní obsah

Syrská armáda eskaluje boje, nasadila vrtulníky a ostřeluje Homs

– Damašek • Aktualizováno

Syrská armáda nasadila do bojů u města Rastan bitevní vrtulníky, napsala agentura AP. Uvedl to představitel opozice Ramí Abdar Rahmán, podle něhož tak armáda reaguje na ztráty. Už dříve vojenští experti varovali, že eskalaci konfliktu bude avizovat právě nasazení bitevních vrtulníků. Po útocích na Rastan následovalo ostřelování vzbouřeneckého města Homs.

Foto: Reuters

Syrský povstalec u zničeného armádního tanku

Článek

„Režim nyní více používá helikoptér poté, co je jeho pozemní vojka utrpěla významné ztráty,“ řekl Abdar Rahmán ze syrské opoziční organizace pro obranu lidských práv SOHR. Dodal, že od konce května „byly zničeny nebo poškozeny desítky vozidel“.

Vrtulníky byly nasazeny u města Rastan na strategické řece v provincii Homs. Oblast byla dějištěm větších bojů už v minulosti. V pondělí se bojovalo také v provinciích Hamá a Dará, v Halabu, na předměstích Damašku a ve východosyrském Dajr az-Zauru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Během pondělí bylo v Sýrii zabito 52 lidí, z toho 20 civilistů, 20 vojáků a čtyři povstalci, řekl Rahmán. Podle nové bilance opozice si od loňského března nepokoje v Sýrii vyžádaly přes 13 000 obětí. Čísla ale nelze ověřit.

Poslední týden boje po celé Sýrii zesílily a šestibodový Annanův plán příměří, které se nikdy nepodařilo naplnit, je v troskách. Zatímco armáda nasadila helikoptéry, opozice má nyní rakety schopné sestřelit je, a také raketové granátomety určené k ničení techniky včetně obrněné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám