Hlavní obsah

Situace v Sýrii se vymyká kontrole, hrozí vypuknutí války, varuje šéf OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval v noci na pátek Radu bezpečnosti k jednohlasnosti a tlaku na Sýrii. Podle něj naděje na prosazení Annanova mírového plánu hasnou a v zemi aktuálně hrozí občanská válka. Zmocněnec OSN Kofi Annan varoval na uzavřeném zasedání Rady bezpečnosti, že situace v Sýrii se vymyká kontrole. Uvedl, že další militarizace konfliktu by byla katastrofou pro všechny strany.

Foto: JOSHUA LOTT, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

„Nebezpečí propuknutí války v plné síle je okamžité a reálné,“ řekl generální tajemník OSN. Podle Pan Ki-muna jsou jen malé důkazy pro to, že syrská vláda se snaží v souladu s šestibodovým plánem ukončit násilí. Vrchu nabývají boje mezi silami loajálními prezidentu Bašáru Asadovi a opozičními bojovníky. Dodal, že během aktuálních střetů mohly být spáchány zločiny proti lidskosti.

Vyzval, aby „Rada Bezpečnosti hovořila jedním hlasem". Dosud Rusko a Čína blokovaly všechny rezoluce, které by umožnily použít proti Asadovu režimu sílu, nebo vyzývaly k jeho odstoupení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malé miminko zasáhl při ostřelování šrapnelVideo: Reuters

I Annan apeloval na "výrazný tlak" na syrský režim. Prohlásil, že za podkopávání mírového plánu by Damašek měl nést následky. Varoval, že se krize v Sýrii brzy vymkne kontrole. "Čím déle budeme váhat, tím temnější budoucnost Sýrii čeká," řekl Annan podle diplomatů, kteří se jednání zúčastnili.

Pan Ki-mun rovněž prohlásil, že pozorovatelé OSN, kteří chtěli navštívit místo dalšího masakru v Sýrii, se dostali do palby z těžkých zbraní. Poblíž nich dopadly dělostřelecké granáty a na jedno z aut byla vypálena protipancéřová střela. Ve svých dřívějších prohlášeních uváděl, že útočníci použili proti pozorovatelům jen lehké zbraně. Nikdo z nich nebyl zraněn. Podle Pan Ki-muna je cílem této taktiky vyhnat pozorovatele z oblastí, kde syrské jednotky podnikají násilné akce proti opozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám