Hlavní obsah

Íránci před inspektory dál uklízejí základnu Parčín

– Vídeň
Novinky, rei

Zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) ve středu za zavřenými dveřmi zhlédli nové satelitní záběry íránské vojenské základny Parčín, kterou Írán přislíbil zpřístupnit jejím inspektorům. Snímky odhalují pokračující rozebírání některých budov a přítomnost buldozeru v objektu, řekli anonymně diplomaté agentuře Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Starší satelitní snímek části základny Parčín, na kterou se soustředí pozornost inspektorů MAAE.

Článek

„Vypadalo to jako oblast demolic,“ popsal jeden západní zástupce snímky Parčínu pořízené satelitem minulý pátek.

O tom, že Íránci před příchodem inspektorů vyklízejí základnu, informovala MAAE už v březnu. Odklízecí práce stále pokračují, jak prokázaly satelitní záběry. Podle Reuters to jen posiluje podezření Západu, že Írán v souvislosti se svým jaderným programem tají jeho vojenský charakter.

Podle íránského vyslance při MAAE Alího Asghara Sultáního jsou podezření, že Írán narychlo něco uklízí „nepodložená“.

Vojenský komplex Parčín je v centru podezření Západu domnívajícího se, že Írán usiluje o jadernou bombu. Na základně se podle MAAE podnikají experimenty a testy naznačující vývoj jaderných hlavic. Agentury loni v listopadu také upozornila, že v Parčínu stojí od roku 2000 velká nádrž, v níž lze provádět pokusy s až 70 kilogramy vysoce explozivního materiálu.

Jednání pokračují

Írán podezření Západu odmítá a tvrdí, že jeho jaderný program má pouze civilní účely. Stále ale není jisté, kdy inspektory do Parčínu pustí, přestože to v principu přislíbil. Šéf MAAE po návštěvě Teheránu minulý týden prohlásil, že doufá v brzkou konkrétní dohodu.

Mezinárodní jednání o íránském jaderném programu budou pokračovat v polovině června v Moskvě. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád už ale v televizi France 24 mezitím řekl, že nepředpokládá průlom.

Reklama

Výběr článků

Načítám