Hlavní obsah

Vraždili zblízka i malé děti, popisuje OSN masakr v Húle

Ženeva

Téměř 20 ze 108 obětí pátečního masakru v syrské Húle zabila dělostřelecká palba. Většina obětí byla zavražděna zblízka a mezi nimi i malé děti. Sdělil to v úterý mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville. Mezi oběťmi masakru bylo 49 dětí a 34 žen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry pátečního masakru v syrském HúláVideo: Reuters

 
Článek

Colville dále řekl, že naprostá většina obětí byla hromadně povražděna při dvou oddělených incidentech. Úřad vychází z prohlášení pozorovatelů OSN, kteří informace získali z několika zdrojů, které nejsou jmenovány.

Svědci, jejichž výpovědi získala stanice BBC, označují za pachatele jen vojáky a členy provládních milicí šabíha. "Milicionáři útočili na domy bez slitování. Vyfotografovali jsme děti, jimž ještě nebylo deset let. Měly svázané ruce a byly zastřeleny z deseticentimetrové vzdálenosti. Jejich hrdla prořízli nožem, ale ne celá, udělali do nich pouze díru, a také bodali do očí," uvedl opoziční aktivista Hamzá Umar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V syrském Homsu ošetřují zraněnéVideo: Reuters

Syrská vláda masakr připisuje opozici, proti vině armády podle ní svědčí právě to, že oběti byly zabity nožem nebo z velké blízkosti, nikoli při palbě armádních zbraní.

Masakr vyvolal vlnu nevole v celém světě a někteří z komentátorů očekávají, že to přiměje i ochránce Damašku v Moskvě méně stranit syrské vládě.

Nepopsatelné zvěrstvo

"Byli jsme v domě, milicionáři přišli s puškami a samopaly, bylo nás víc než 15, nahnali nás do jedné místnosti, otce udeřili do hlavy a střelili do brady. Pak do nás začali střílet, potom po nás šlapali, aby zjistili, zda jsme mrtví. Venku stříleli do vzduchu. Bylo nás sedm sourozenců, šest měsíců těhotná švagrová a její syn, můj otec, strýcova žena a dcera, sousedka a její tři děti. Přežil jsem já s matkou a sestrou a jedna z tetiných dcer. Pozabíjeli lidi ve stovce domů v okolí," sdělil BBC svědek události z Húly Raša Abdar Razák.

Jeho matka vypověděla, že jí jeden z útočníků řekl, že je z hor, z Fully. "Jsme tedy sousedé, tady žádní teroristé nejsou," řekla mu. "Vy jste teroristé," odpověděl a začal střílet. Když žena padla spolu s ostatními, mysleli si útočníci, že je mrtvá. "Přežila jsem díky Bohu. Postřílel mé děti a křičel přitom. Prosím, ochraňte mne a dceru, jsme teď v domě jiných lidí a bojíme se, že nás přijdou zlikvidovat," sdělila žena.

"My jsme jim dům otevřeli. Mysleli jsme si, že jsou to vojáci a že jdou na inspekci. Jeden z nich mi řekl, abych šla dovnitř, protože přišla řada na mne. Byla jsem s manželem a dětmi. Ukázala jsem jim manželovu služební kartu a myslela jsem si, že se námi přestanou zabývat. Přežila jsem jenom já, jeden z nich nechtěně střelil do kolegy. Když začali volat, že potřebují pomoc, utekla jsem. Kolem létaly kulky pálené milicemi i vojáky," řekla další svědkyně, která se bála uvést jméno.

Další anonymní svědkyně řekla, že se sama skryla ve výklenku, slyšela silnou palbu a když vyšla ven, leželi na podlaze její bratři a děti. Nebyli jeden od druhého k rozeznání. "Ztratila jsem tři děti, třesu se, když s vámi mluvím," sdělila žena.

Masakry se odehrály na dvou místech

Akrama Bakúr z opoziční Syrské svobodné armády sdělil, že masakry se odehrály na dvou místech.

"První na silnici Sadd začal o půl třetí odpoledne. Druhý byl u vjezdu do Taldu, proti vojenské hlídce v 11 hodin večer. Z Fully, v níž žijí stoupenci vlády, prý přijel nákladní vůz, dvě dodávky a skupina motocyklistů. U vjezdu potkali pastevce Mahmúda Kurdího se snachou a čtyřmi vnuky. Kromě ženy, kterou zasáhli do nohy a do břicha, jsou všichni mrtví. Pak vstoupili do domu Sámira Abdar Razáka. Zabili ho i se čtyřmi dětmi, snachou, jejím synem a švagrovou s dcerou, druhá její dcera stejně jako Sámirova žena přežily. V domě zemřely také čtyři děti Fadího Kurdího," vypověděl Bakúr a pokračoval výčtem dalších domů a povražděných rodin.

Západ vyhošťuje diplomaty

Řada evropských zemí v čele s Německem, Francií a Velkou Británií, ale i Austrálie a Kanada, vyhostila kvůli masakru v Húlá syrské diplomaty. Česko v současnosti žádného syrského diplomata vypovídat nebude, řekl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám