Hlavní obsah

Zemřel izraelský agent, jemuž Eichmann přiznal totožnost

Jeruzalém

V Izraeli zemřel někdejší agent izraelské tajné služby, který kdysi v Argentině získal přiznání totožnosti od nacistického válečného zločince Adolfa Eichmanna, považovaného za strůjce holokaustu. Pondělní zpráva o sobotním úmrtí jednadevadesátiletého Zvi Aharoniho vyvolala v židovském státě pozornost díky blížícímu se padesátému výročí Eichmannovy popravy.

Foto: Profimedia.cz

Zvi Aharoni získal přiznání od nacisty Adolfa Eichmanna (na snímku).

Článek

Eichmann se po druhé světové válce skrýval a byl nakonec objeven v Argentině, odkud ho komando izraelské tajné služby Mossad v květnu 1960 uneslo. V Izraeli byl postaven před soud a 31. května 1962 popraven.

Zvi Aharoni se podle agentury AFP narodil v Německu a agentem Mossadu byl přes dvacet let. Při Eichmannově únosu byl prý první, kdo od přesvědčeného nacisty, jenž v Argentině žil pod falešným jménem, získal přiznání jeho pravé totožnosti.

Eichmann, který bývá označován za "architekta nacistického konečného řešení židovské otázky", organizoval zatýkání a přesuny Židů do koncentračních táborů. V procesu před izraelským soudem prohlásil, že za vyvraždění miliónů Židů se z právního hlediska necítí být vinen, ale z lidského ano, neboť odpovídal za jejich deportace. Byl oběšen, jeho tělo bylo spáleno a popel rozmetán nad Středozemním mořem mimo izraelské výsostné území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám