Hlavní obsah

Postavíme novou jadernou elektrárnu, oznámil Írán

Novinky, rei
Teherán

Írán postaví do počátku roku 2014 novou jadernou elektrárnu. Nový elektrárenský blok má stát hned vedle dosud jediného takového zařízení v Búšehru na jihu země. V neděli to s odkazem na íránský úřad pro jadernou bezpečnost oznámila státní televize.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Búšehr

Článek

„Írán postaví příští rok v Búšehru jadernou elektrárnu o výkonu 1000 megawattů,“ citovala prohlášení agentura AFP s tím, že se podle íránského kalendáře jedná o termín od března 2013 do března 2014.

Dosud jedinou jadernou elektrárnu v Búšehru spustili Íránci do provozu před rokem. Zařízení bylo ve výstavbě od 70. let, tehdy ho pomáhali stavět Němci. Po islámské revoluci ale Německo od spolupráce odstoupilo a elektrárnu nakonec pomohli dostavět Rusové, kteří také pomáhají s jejím provozem a poskytují do ní i palivo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Íránci mají ještě několik reaktorů včetně teheránského, který slouží k medicínským účelům.

Západ se ale obává, že režim usiluje o výrobu jaderné bomby, v čemž mu chce zabránit. Írán popírá vojenský účel svého jaderného programu. Jednání obou stran na pozadí dopadů zostřených sankcí Západu budou pokračovat za tři týdny v Moskvě.

Reklama

Související články

Írán spustil svoji první jadernou elektrárnu

V jaderné elektrárně v íránském Búšehru byl v omezené míře zahájen provoz, oznámila v úterý ruská společnost Atomstrojexport, která zařízení stavěla. Búšehr je...

Írán by měl obohacovat uran jen na 20 procent

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo (tzv. skupina 5+1)požadují po Íránu, aby obohacoval uran maximálně do 20 procent. Zástupci velmocí s návrhem...

Výběr článků

Načítám