Hlavní obsah

Po hrůzném masakru dětí Írán přiznal, že jeho vojáci jsou v Sýrii

Jeruzalém/Teherán/Damašek

Po pátečním masakru stovky lidí včetně dětí v syrském městě Húlá v neděli Írán přiznal, že jeho vojáci působí v Sýrii a údajně chrání civilisty. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu týž den Írán a libanonské šíitské milice Hizballáh označil za komplice režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Foto: Reuters

Pohřbívání obětí do masového hrobu ve městě Húlá

Článek

"Kdyby nebyla Islámská republika přítomna v Sýrii, masakry civilistů by byly dvakrát horší," řekl agentuře ISNA generál Ka´ani, který je zástupcem velitele gard Kuds. Upřesnil i činnost íránských vojáků: "Fyzicky i jinými způsoby jsme zabránili mnoha dalším vraždám syrských civilistů."

Foto: Reuters

Pozorovatel OSN si fotí oběti masakru

Podle izraelského serveru Ynetnews, který o prohlášení informoval, ISNA později stáhla ze svých stránek toto prohlášení, které bylo jedním ze vzácných přiznání angažmá Íránu v Sýrii. Plynulo z něj, že v Sýrii nejsou jen poradci, o nichž se mluvilo už dříve, ale také bojové jednotky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda zabila ve městě Hama nejméně 30 civilistůVideo: Reuters

Izrael vidí Írán jako Asadova komplice

Na poslední dění reagoval izraelský premiér Netanjahu. V neděli otevřeně řekl: "Írán a Hizballáh jsou neoddělitelnou částí syrských masakrů a svět proti nim musí zasáhnout."

Foto: Reuters

Pohřbívání obětí do masového hrobu ve městě Húlá

Přidal se k němu i ministr obrany Ehud Barak, podle něhož by Západ měl jednat okamžitě: "Masakr mužů, žen a dětí o víkendu spáchaný Asadovým režimem i  vraždy, které byly spáchány v Sýrii během posledního roku, si vyžadují globální zásah."

Oba masakr tvrdě odsoudili. Je to poprvé, co se od začátku syrského povstání takto otevřeně vyslovili nejvyšší izraelští představitelé.

Íránská reakce

Írán rovněž masakr odsoudil. "Útok byl podniknut s cílem vytvořit chaos a nestabilitu v Sýrii. Ti, kdož jej připravili, se pokoušejí zablokovat cestu k mírovému řešení," řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramin Mehmanparast.

Foto: ČTK/AP

Oběti masakru ve městě Húlá

Podle něj je potřeba odhalit, kdo útok podnikl, sám ale rovnou řekl: "Jsem si jist, že zahraniční vměšování, teroristé a podezřelá opatření, která jsou namířena proti houževnatému syrskému lidu, selžou."

Ostřelování města si v pátek vyžádalo 108 obětí. Je mezi nimi 49 dětí a 34 žen, uvedla BBC. Zraněno bylo přes tři sta lidí, dodal server Ynetnews s tím, že obětí je za dva dny 116.

Foto: Reuters

Pozorovatelé OSN u oběti masakru

Kvůli masakru navštíví v pondělí Damašek zvláštní vyslanec OSN Kofi Annan, který se pokusil dojednat příměří, jež je ale v troskách. Město bylo pod dělostřeleckou palbou, což potvrdili i pozorovatelé OSN.

Poslední zprávy ukazují, že Sýrie se změnila v bojiště, kde se střetává nejen vláda s opozicí, ale jednotky a bojovníci z různých zemí. Konflikt stále více začíná působit jako boj mezi arabskými a tureckými sunnity a různými odnožemi šíitů podporovanými Teheránem.

Reklama

Výběr článků

Načítám