Hlavní obsah

Írán by měl obohacovat uran jen na 20 procent

Bagdád

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo (tzv. skupina 5+1)požadují po Íránu, aby obohacoval uran maximálně do 20 procent. Zástupci velmocí s návrhem přišli ve středu v Bagdádu na úvod dalšího kola vyjednávání o kontroverzním íránském jaderném programu. Írán žádá o revizi návrhu, který představuje jistý ústupek Teheránu, už nepožaduje zastavení obohacování hexafluoridu uranu v odstředivkách.

Foto: Profimedia.cz

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád si v Natanzu prohlíží centrifugy na obohacování uranu.

Článek

"Máme na stole novou nabídku, která má na zřeteli naše hlavní obavy týkající se íránského jaderného programu. Jde o otázku 20procentního obohacování. Doufáme, že Íránci odpoví kladně a že dnes pokročíme," sdělil podle agentury Reuters mluvčí šéfky evropské diplomacie Michael Mann.

Mocnosti, které jednaly s Íránem naposledy před měsícem v Istanbulu, se snaží Teherán přimět, aby nepokročil v obohacování uranu natolik, že by byl s to vyrobit atomovou bombu. To je možné při více než 90procentním obohacení. Výměnou za jeho závazky jsou velmoci ochotné vůči Iránu zmírnit dosavadní sankce.

Uran obohacený na úroveň maximálně 20 procent je dostačující pro energetické a výzkumné účely, jimiž se Írán zaštiťuje.

Íránská reakce

"Protistrana musí přistoupit na revizi návrhu. Není zatím dostatek styčných bodů, aby se mohlo v rozhovorech pokračovat," sdělil agentuře AFP nejmenovaný člen íránské delegace. Podle něj chtějí západní partneři v rozhovorech pokračovat "za každou cenu".

Podle íránských sdělovacích prostředků předal hlavní íránský vyjednávač Saíd Džalílí protistraně pětibodový seznam témat k jednání, přičemž některé se týkají i dalších otázek než jenom jaderných.

Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí, který v Bagdádu není, řekl novinářům, že podle všeho usiluje skupina 5 1 o to, aby bagdádská jednání skončila úspěchem. "Doufáme, že za den nebo za dva ohlásíme dobrou zprávu," řekl. Přitom ale podobně jako v minulosti zdůraznil, že politika tlaku a zastrašování k ničemu nepovede: "Chtějí-li tuto věc vyřešit, musejí ukázat dobrou vůli,"

Reklama

Výběr článků

Načítám