Hlavní obsah

Šéf MAAE se s Íránem dohodl na kontrole jaderného programu

Vídeň
Aktualizováno

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano se s Íránem v pondělí dohodl na mechanismu kontroly íránského jaderného programu. Po návratu z Teheránu do sídla agentury ve Vídni v úterý řekl, že dohoda má být podepsaná v krátké době.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano

Článek

Zbývá prý dojednat detaily, ale ty by už neměly podpis ohrozit. MAAE se snaží získat lepší přístup k íránským jaderným provozům, aby mohla vyloučit podezření, že Teherán pracuje na vývoji nukleárních zbraní. Íránci to popírají, ale do některých svých provozů inspektory odmítali pustit.

Amano jednal kromě jiného s hlavním íránským jaderným vyjednávačem Saídem Džalílím. "Vzájemně teď své pozice lépe chápeme," řekl k tomu Amano.

V Teheránu prý nadnesl zpřístupnění vojenské základny Parčín. Íránci tam inspektory pustili v lednu 2005, ale odmítli další návštěvu o několik měsíců později i letos. Podle všeho je v objektu prostor vhodný k experimentům s vysoce výbušným materiálem. Americký Ústav pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS) nedávno upozornil na čerstvé satelitní snímky, z nichž je patrná aktivita poblíž tohoto objektu. Kritici Íránu hovoří o "uklízení" stop po nedovolené aktivitě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Robert Wood, který je zástupcem USA při MAAE, po úterním Amanově návratu řekl, že Írán má přes dobrou zprávu o dohodě povinnost s MAAE plně spolupracovat.

Ve středu mají v Bagdádu pokračovat rozhovory, které vedou s Íránem o jeho jaderném programu světové mocnosti - pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo. Snaží se ho přimět, aby se vzdal obohacování uranu výměnou za zmírnění sankcí.

Rusko podle diplomatických kruhů hodlá Íráncům navrhnout, aby se zavázali, že budou uran obohacovat jenom na úroveň maximálně 20 procent. To je dostačující pro energetické a výzkumné účely, ale nikoli pro účely vojenské. Írán by tím vyřešil podezírání o vojenském aspektu svého jaderného programu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám