Hlavní obsah

Lidi, kteří přežili holocaust, trápí v Izraeli chudoba

– Tel Aviv

Mezi zhruba 200 000 občany Izraele, kteří přežili hrůzy holocaustu, přibývá těch, jež mají finanční problémy. S tím, jak stárnou a trápí je stále více zdravotních problémů, se jim nedostává peněz na běžný život. Na svých internetových stránkách na to upozornil britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Žena v Jeruzalémě v Den obětí holocaustu vzdává památku obětem.

Článek

Různé studie ukázaly, že asi čtvrtina lidí, kteří přežili holokaust, žije v Izraeli pod hranicí chudoby. Mají problémy zaplatit za jídlo, topení, bydlení, léky a pečovatelské služby.

"Je to poprvé, co nemám dostatek peněz na jídlo a oblečení," říká Ros Dajanová, která původně pochází ze Sofie. "Dřív jsem mívala svou hrdost, nyní se stydím," dodala. Po válce získala v Izraeli vzdělání jako zdravotní sestra, platila daně, v přístavním městě Jaffa koupila domek, který si léta pronajímala. Naučila se hebrejsky, naučila se žít s bolestí, kterou jí způsobují tři zlomené obratle, následek napadení ze strany nacistického vojáka.

Dajanová se s nechutí dívá na lidi, kteří v čtvrteční Den obětí holocaustu truchlili kvůli smrti šesti miliónů Židů, aniž by si vzpomněli na chudobu, s níž se potýkají ti, kdo nacistická zvěrstva přežili. "Na den holocaustu ti, kdo nevědí, co je holokaust, co je hlad, pořádají pochody. Lidé, kteří během holocaustu trpěli, jsou opomíjení," stěžuje si Dajanová.

Skoro 90 procent lidí, kteří holocaust přežili, a těch v Izraeli nyní žije 198 000, je starších 75 let. Asi 20 000 z nich potřebuje nepřetržitou péči.

O možnostech netuší, nebo nemají sílu

"Mnoho přeživších má vysoké účty za zdravotní péči, život v Izraeli je celkově velmi drahý," řekla britskému listu Debora Garelová z Jaffského institutu, nevládní organizace rozdávající potravinové balíčky těmto lidem. "Aby lidé, kteří přežili holocaust, v Izraeli hladověli? To nejde. Když hladověli v ghettu, nesmějí hladovět v židovském státě," bouří se Garelová.

Vláda se podle ní snaží dělat vše, co je v jejích silách. Tvrdí, že mnoho přeživších nezná svá práva, ani nevědí, na co všechno mají nárok. Mnohým z nich chybí schopnosti nebo energie k tomu, aby překonali všechny byrokratické překážky a dávky od státu dostali.

Ros Dajanová, která je vdova a děti nemá, si nedávno musela objednat celodenní pečovatelskou službu, i když si ji nemůže dovolit. "Miluji tuto zemi, ale necítím se tu jako Židovka. Každý Den obětí holocaustu je mi smutno z toho, co vše jsme ztratili, a je mi smutno i z toho, že jsem neskončila v zemi, která mě miluje," říká tato žena s trpkostí.

Problém s přeživšími holocaust, kteří v židovském státě žijí v chudobě, je akutní, ale ne dlouhodobý, napsal The Guardian. Během loňského roku v Izraeli zemřelo 12 000 lidí, kteří unikli smrtící nacistické mašinerii. V současnosti co hodinu umírá jeden takový člověk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám