Hlavní obsah

U Sýrie zastavili německou loď, údajně vezla zbraně z Íránu

Hamburk/Istanbul

Krátce před dosažením syrského středomořského přístavu Tartús byla zastavena německá nákladní loď vezoucí údajně těžkou vojenskou techniku a munici z Íránu určenou pro syrský režim prezidenta Bašára Asada.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O zmařeném pokusu porušit zbrojní embargo uvalené na Sýrii Evropskou unií informoval v sobotu v internetovém vydání německý magazín Der Spiegel. Na případ poukázala také agentura DPA, podle níž syrští opoziční aktivisté kritizovali egyptské úřady za to, že povolily plavidlu se zbrojním nákladem pro režim v Damašku proplout Suezským průplavem.

Nákladní loď Atlantic Cruiser patřící rejdařství Bockstiegel vyplula podle informací magazínu Der Spiegel před několika dny z afrického přístavu Džibuti, kde převzala na palubu z íránského plavidla těžké zbraně a munici. Náklad měla v pátek vyložit v syrském přístavu Tartús.

O zbrojní dodávce ale věděli přeběhlíci ze syrského vládního aparátu, kteří varovali německé rejdařství. V pátek odpoledne pak Atlantic Cruiser náhle změnil cílový přístav a zamířil do tureckého Iskenderunu. Zhruba 80 kilometrů jihozápadně od přístavu Tartús pak loď zastavila a další hodiny plula v kruzích.

Zbrojní náklad

Lodní makléř Torsten Lüddeke ze společnosti C.E.G. Bulk Chartering, která měla na starosti naložení lodi, německému magazínu řekl: "Zastavili jsme tu loď, když jsme dostali upozornění, že veze zbrojní náklad."

Altlantic Cruiser prý byl pronajat ukrajinské firmě White Wale Shipping z Oděsy. "Uvedli nám jako náklad především pumpy a podobné věci," řekl Lüddeke. "Zbraně bychom nikdy na palubu nepustili."

Ukrajinská společnost prý trvá na tom, že Atlantic Cruiser neveze žádné zbraně a má doplout do Tartúsu. Podle informací získaných magazínem Der Spiegel chtěla posádka lodi doplnit palivo v kyperském přístavu Limassol, deklarovala ale náklad jako "zbraně a munici". Vzhledem k tomu jí bylo natankování odmítnuto.

Trasa z Džibuti do Tartúsu je podle poznatků pracovníků zpravodajských služeb známá jako cesta íránských zbrojních dodávek do Sýrie, napsal Der Spiegel.

Členské státy EU uvalily na režim syrského prezidenta Asada kvůli jeho brutálnímu potlačování protestního hnutí v zemi různé sankce. K nim patří i embargo na dodávky zbraní použitelných k potlačení opozičních demonstrací v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám