Hlavní obsah

Syrské ministerstvo obrany oznámilo ukončení vojenských operací proti opozici

Damašek/Teherán

Syrský ministr obrany ve středu odpoledne v televizním projevu podle BBC oznámil, že Sýrie dodrží domluvené příměří. Během čtvrtka armáda zastaví vojenské operace proti vzbouřencům. Prohlášení přišlo poté, co syrská vláda ujistila zvláštního vyjednavače OSN Kofiho Annana, že dohodu dodrží.

Foto: Reuters

Bojovník Svobodné syrské armády v Homsu

Článek

"Poté, co naše ozbrojené síly završily úspěšné operace v boji s kriminálními činy ozbrojených teroristů a posílily moc státu, bylo rozhodnuto zastavit od čtvrtečního rána tyto operace," řekl představitel ministerstva.

"Dostal jsem od syrské vlády záruky, že příměří bude respektovat. Pokud ho budou dodržovat všichni, pak se domnívám, že od čtvrtečních 06:00 hodin (05:00 SELČ) uvidíme zlepšení situace v oblasti," prohlásil podle agentury AFP zmocněnec OSN Annan. [celá zpráva]

Annana o odhodlání zastavit operace písemně informovalo syrské ministerstvo zahraničí s tím, že si Damašek vyhrazuje právo odpovědět náležitě na jakýkoli útok "ozbrojených teroristických skupin na civilisty, vládní síly nebo veřejný či soukromý majetek".

Jednání v Íránu 

Annan ve středu jednal o Sýrii v Íránu, který Damašek podporuje. Řekl, že Írán může být vzhledem ke svým "mimořádným vztahům" se Sýrií součástí řešení.

Šéf íránské diplomacie Alí Akbar Sálehí podle Annana souhlasil s tím, že krize v zemi má mít mírové řešení. Zároveň ale podle agentury AP trval na tom, že "změna v Sýrii" má nastat pod vedením současného prezidenta Bašára Asada.

Annan je autorem plánu, který má Sýrii po více než roce povstání proti Asadově režimu zajistit mír.

Syrská vojska se zatím nestahují

Od úterý začala platit 48hodinová lhůta pro nastolení příměří. Damašek měl během ní začít stahovat vojska z měst, kde v uplynulých měsících bojovala proti opozičním silám, a zastavit násilnosti. Podle opozice se tak ale v úterý nedělo a v zemi bylo ten den podle BBC zabito nejméně 100 lidí. Také Francie, USA a Británie daly najevo, že Damašek mírový plán neplní. Annan v úterním dopise pro Radu bezpečnosti OSN přiznal, že jeho plán je ohrožen. [celá zpráva]

Podle některých expertů se ale Sýrie jen snažila využít všech možností k potlačení opozice v oblastech, které neovládá.

Syrská armáda ve středu ostřelovala Homs. V jihosyrské provincii Dará se za intenzivní palby rozmísťovaly desítky armádních vozidel. Ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur při domovních prohlídkách vládních sil zahynuli dva lidé.

Střelba na Turecko

Turecká média ohlásila další střelbu ze Sýrie na uprchlický tábor v Turecku. Incident se prý odehrál u města Kilis na tureckém území. Některá média uvedla, že syrské síly střílely na Syřany, kteří se pokoušeli přejít hranici do Turecka. Střely prý zasáhly budovy v táboře, nikoho ale nezranily. V pondělí byli při podobném incidentu v oblasti zabiti dva lidé a několik dalších zraněno. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám