Hlavní obsah

Muslimské bratrstvo chce v Egyptě prezidenta, co prosazuje šaríu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Kandidát Muslimského bratrstva ve volbách egyptského prezidenta by v případě svého zvolení prosazoval zavedení islámského práva šaría. Po setkání s ním to ve středečním prohlášení na internetu oznámila egyptská islámská analytická skupina. Chajrát Šatir podle ní řekl, že zavedení islámského práva je jeho "první a poslední cíl".

Foto: Mohamed Abd El-Ghany, Reuters

Chajrát Šatir

Článek

Muslimské bratrstvo, jehož politická odnož Strana svobody a spravedlnosti zvítězila v nedávných parlamentních volbách, původně tvrdilo, že svého kandidáta do prezidentských voleb nepostaví. V sobotu ale nominovalo svého muže číslo dvě Šatira.

Šatir strávil za vlády bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka několik let ve vězení a na svobodu se dostal teprve po Mubarakově odchodu loni v únoru. Jde o radikála. Jeho nominaci podle AFP proto kritizovali i někteří členové bratrstva.

První kolo prezidentských voleb se v Egyptě uskuteční v květnu. Podle agentur ale není jisté, zda se Šatirovi podaří zopakovat úspěch Muslimského bratrstva z parlamentních voleb. Bratrstvo se nyní snaží přesvědčit ostatní kandidáty z řad islámských radikálů, aby z prezidentského klání odstoupili, a zvýšili tak šance na Šatirovo zvolení.

Kandidovat přitom chce i bývalý šéf bratrstva  Abdal Monajm abu Fatúh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám