Hlavní obsah

Syrští rebelové dostanou plat od bohatých arabských zemí

Novinky,
Istanbul

Vzbouřenci bojující proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada budou dostávat plat. Uvedla to podle BBC opoziční Syrská národní rada po summitu Přátel syrského lidu. Peníze podle BBC pošlou bohaté země z oblasti Perského zálivu během měsíce. Placeni budou i dezertéři ze syrské armády.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci v Damašku

Článek

„Rada bude dávat pevnou mzdu všem důstojníkům, vojákům a dalším členům Svobodné syrské armády,“ řekl předseda rady Burhan Ghaljún. Saúdská Arábie dokonce oficiálně vyzvala, aby se vzbouřencům začaly dodávat zbraně. USA a Turecko se však postavily proti, protože by se mohla rozšířit občanská válka v zemi.

Summit v Istanbulu, kterého se účastnili zástupci 70 západních a arabských zemí, také uznal Syrskou národní radu jako jediného legitimního zástupce syrského lidu. To se ale nelíbí některým dalším opozičním skupinám, podle nichž je rada neefektivní.

Damašek setkání odsoudil, označil je za shromáždění nepřátel Sýrie a zmínil, že klíčové země Rusko, Čína a Írán se summitu neúčastnily. Přijel však zástupce Iráku, který to původně neplánoval a dříve oficiálně podpořil syrského prezidenta Bašára Asada.

Americké ministryně zahraničí Hillary Clintonová Asada varovala, že už „není čas na otálení“. Sýrie slíbila, že přijme mírový plán velvyslance OSN a Ligy arabských států Kofiho Annana, ale zatím tak neučinila.

Ruské ministerstvo zahraničí v pondělí kritizovalo schůzku. Podle Moskvy se účastníci vyjadřovali "ve prospěch přímé podpory ozbrojené opozice, včetně podpory logistické a vojenské, a to je bezpochyby v rozporu s mírovým řešením".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám