Hlavní obsah

Americké nálety v Jemenu jsou stejně časté jako v Pákistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy výrazně navýšily počet náletů svých bezpilotních letounů v Jemenu, uvedl Úřad investigativní žurnalistiky. Jejich množství se vyrovnalo počtu náletů nad Pákistánem.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní stroj Predator se střelou Hellfire

Článek

„Útoky v Jemenu se uskutečňují s povolením vlády nebo dokonce z její iniciativy. Jsou velmi efektivním způsobem, jak udeřit proti teroristům. Jelikož se ale vláda v Jemenu potýká s povstáním, panují obavy o to, jak moc jsou zpravodajské informace přesné, a zda některé skupiny nezneužívají americkou sílu ke svým cílům,“ hodnotila útoky pro list Daily Telegraph britská analytička Elizabeth Quintadaová.

Prezident Barack Obama podle zprávy osobně povolil 43 ze 44 vzdušných akcí v této arabské zemi od roku 2002. Více než polovina jich při tom byla podniknuta teprve v období od loňského května, a to 26.

Za necelé tři měsíce letošního roku se uskutečnilo devět náletů, z toho pět tento měsíc. To je srovnatelné s počtem náletů v Pákistánu, kde letos Američané útočili desetkrát.

Podle úřadu při útocích v Jemenu zemřelo až 516 lidí. Většina z nich byla ve spojení s radikální organizací Al-Káida na Arabském poloostrově, až 104 ale byli civilisté. Převážnou část útoků vedly CIA či americké speciální síly ze základny u Džibuti.

Vláda USA se ke zprávě nevyjádřila.

Reklama

Výběr článků

Načítám