Hlavní obsah

Egypt se islamizuje, bratr šéfa al-Káidy byl zproštěn obvinění z terorismu

Novinky,
Káhira

V pondělí byl zproštěn obvinění z terorismu Muhammad Zavahrí, bratr šéfa teroristické sítě al-Káida Ajmána Zavahrího. Zproštěni obvinění byli i další členové Egyptského islámského džihádu odsouzení za terorismus. Mezi nimi je i Muhammad Islambuli, jehož bratr Chálid v roce 1981 zavraždil prezidenta Anvara Sadata. Potvrzuje to sílu islamistů v Egyptě po volbách.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

O zproštění obvinění Zavahrího informovala egyptská státní televize. Na svobodě by se měl ocitnout během několika příštích dnů.

Osvobození byli buď členy Egyptského džihádu, což je odštěpenecká organizace od Muslimského bratrstva, nebo zastřešující organizace Gamá Islámíja, sesterské organizace indonéské teroristické organizace Jemah Islamiyah. Gamá Islamíja má nyní své politické křídlo, Stranu pro budování a rozvoj. Ta ve volbách kandidovala spolu se salafistickou stranou pod hlavičkou Islámské aliance. Ta získala 26 křesel. Usiluje o zavedení práva šaría. Nejsilnější je Strana svobody a spravedlnosti, kterou zformovalo Muslimské bratrstvo. [celá zpráva]

Soud  v nepřítomnosti

Zavahrí byl původně odsouzen v k smrti za plánování teroristických útoků. Verdikt byl vynesen v roce 1998 v nepřítomnosti. Egyptský islámský džihád a zastřešující Gamá Islamíja stály za řadou teroristických útoků. Mezi oběťmi byli kromě politiků a spisovatelů i turisté. Chtěl zavraždit i prezidenta Husního Mubaraka, ale v polovině devadesátých let se to nepovedlo.

Zavahrí byl později zadržen ve Spojených arabských emirátech a vydán do Egypta. Tam strávil ve vězení 13 let.

Na svobodu se dostal při obecné amnestii v březnu 2011 se skupinou politických vězňů propuštěných po pádu prezidenta Husního Mubaraka. Za několik dnů byl ale opět zatčen.

Teroristická minulost

Oba bratři, synové lékaře z Káhiry, vedli v 90. letech teroristickou organizaci Egyptský islámský džihád, která stála za vraždou Sadata.

Muhammad údajně koordinoval během války v Bosně v letech 1992-1995 arabské dobrovolnické sbory.

Obhájce Muhammada Zavahrího Nizar Ghorab zmínil, že jeho mandant byl opakovaně mučen kvůli tomu, že byl bratrem druhého nejvyššího muže al-Káidy, který po smrti Usámy bin Ládina stanul v čele sítě.

Americké ministerstvo zahraničí v minulosti uvedlo, že Egyptský džihád usiloval o svržení egyptské vlády a byl napojen na al-Káidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám