Hlavní obsah

Beduíni na Sinaji obklíčili vojáky mírové mise, je mezi nimi i Čech

Právo, ČTK, dan
Káhira/Praha
Aktualizováno

Mezi příslušníky mezinárodní mírové jednotky, kterou na egyptském Sinajském poloostrově obklíčilo několik stovek ozbrojených beduínů, je i český důstojník. České vojenské ústředí je s ním v kontaktu.

Foto: Profimedia.cz

Beduíni na Sinajském poloostrově. Ilustrační foto

Článek

Tábor obklíčilo asi 300 ozbrojených beduínů, kteří si tak chtějí vynutit propuštění pěti osob souzených za terorismus, informoval jako první Český rozhlas. Příslušníci místních kmenů jsou vyzbrojeni automaty a kolem tábora hlídkují už dva dny v dodávkách. Uvnitř je kromě jednoho Čecha několik set Kolumbijců, Američanů a Uruguayců. Ostnatým drátem je zablokována hlavní silnice vedoucí k táboru.

Podle mluvčí generálního štábu české armády Jany Růžičkové se obklíčení zatím obešlo bez násilností a střelby. „S vojákem jsme v kontaktu, naposledy jsme s ním mluvili ráno. Řekl nám, že je v pořádku. Situace je podle něj nestandardní, ale ne nebezpečná,“ řekla Právu Růžičková.

Chtějí propuštění kolegů

Podle informací Radiožurnálu beduíni požadují, aby místní úřady propustily pět mužů, kterým Káhira připisuje účast na teroristickém útoku v Šarm aš-Šajchu. Před šesti lety při něm zahynulo na devadesát lidí, mezi nimi i jeden český turista.

Podle náčelníka generálního štábu uruguayské armády Pedra Aguerreho mají obklíčení vojáci dost potravin i munice a zatím mezi nimi panuje i dobrá morálka. Vojáci jsou prý na podobné věci připraveni a jestliže se situace zhorší, použijí plán pro mimořádné události.

Blokády mezinárodních základen na Sinajském poloostrově jsou časté. „Nikdy to ale nebylo tak dlouhé. Většinou blokují menší základny několik hodin a teď jednu ze dvou největších základen blokují již několik dní,“ dodala Růžičková

Mírová jednotka na Sinaji

Mezinárodní mírová jednotka má celkem 1400 členů ze 14 zemí s povinností hlídkovat na Sinaji a zajistit dodržování mírové smlouvy z roku 1979.

Mezinárodní síly na Sinajském ostrově kontrolují příměří mezi Egyptem a Izraelem. V misi slouží také tři Češi, druhý je na jiné základně a třetí je na dovolené v Česku.

Reklama

Související články

Egyptští beduíni unesli americké turistky

Ozbrojení beduíni na Sinajském poloostrově v pátek unesli dvě americké turistky, potvrdila stanici NBC egyptská vojenská policie. O pár hodin později byly ženy...

Výběr článků

Načítám