Hlavní obsah

Syřané popsali brutální mučení: viseli na hácích a znásilňovali je

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace na ochranu lidských zpráv Amnesty International (AI) ve své nové zprávě přibližuje, jak široce je rozšířené mučení v syrských věznicích a jaké brutalitě musejí zadržení odpůrci režimu čelit. Připomíná, že současný režim Bašára Asada v krutosti nijak nezaostává za režimem jeho otce.

Foto: Afif Diab, Reuters

Syrští uprchlíci v severním Libanonu

Článek

„Lidé, kteří byli zadrženi při masivní vlně zatýkání v průběhu minulého roku, mají velice podobné zkušenosti s krutým mučením jako ti, kteří byli uvězněni za vlády dřívějšího prezidenta Háfize Asada,“ uvedla Ann Harrisonová ze sekce AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky.

Zpráva nese příznačný název Syřané, kteří přežili mučení, vypovídají. Jsou v ní i výpovědi 25 vězněných, kterým se podařilo uprchnout. Polovina jich byla z provincie Dará na jihu země, kde loni protesty propukly a kde byli také zabiti první demonstranti.

Brutální bití a pálení

Zadržení vypověděli, že dozorci při bití používali hole, pažby pušek, biče, pěsti či spletené kabely. Noví vězni se také museli vysvléci do spodního prádla a zůstat až 24 hodin venku. Běžné bylo také používání sexuálního násilí. Jeden ze svědků popsal svou zkušenost z července 2011, kdy byl násilím donucen sledovat znásilnění jiného vězně v Damašku: „Sundali mu kalhoty, měl zranění na stehně levé nohy. Potom ho u zdi znásilnili. Strašně během toho křičel a mlátil hlavou o zeď.“

Další byl znásilněn kovovou jehlicí, jinému vrazili do konečníku láhev. Zaznamenán je také nárůst případů, kdy je oběť zavěšena na hák tak, že nohy jí visí nad zemí, případně se podlahy dotýká pouze špičkami prstů. Jednomu v této pozici přivázali na pohlavní úd sáček s vodou.

Osmnáctiletý student Karim z Dará vypověděl, že vyslýchající používali štípací kleště, kterými odstraňovali maso z jeho nohou. U jednoho z vězňů byly vidět vyštípnuté kousky masa. Rozšířené je také mučení pomocí elektrických šoků, pálení cigaretami a bití přes chodidla.

Létající koberec a německá židle

Dalším promyšleným způsobem je létající koberec, kdy je oběť připoutána ke dvěma deskám, které jsou spojené pantem. Pomocí tohoto zařízení je oběť nucena se ohnout, až se hlava dotkne nohou, což vyvolává bolest v dolní části zad. Músa uvedl, že když byl na této tabuli, tak jej ještě bili bičem. Mučení trvalo hodinu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Opakem létajícího koberce je německá židle, což je kovová židle, ke které je vězeň připoután a jejíž opěradlo se pohybuje dozadu a táhne s sebou horní polovinu těla.

Brutální razie

Další muž jménem Šamí popisuje, jak byl dopaden: „Skrýval jsem se v koupelně v mešitě Amrá v Dará, kde proběhla razie 23. března. Schoval jsem se za dveřmi, ale vykopli je a našli mě. Namířili mi na hlavu kalašnikov. Srazili mě na zem. Bili mě pažbami, holemi, kopali do mě. Bylo jich moc, 10, 15, 20. Rozbili mi pažbou obličej. Krvácel jsem a oni po mě šlapali. Jeden se zeptal důstojníka - Můžu ho zabít? Ten odpověděl: Ne, potřebujeme ho.“

Abul Nadžím zase vypověděl: „Měl jsem dlouhé vlasy a vousy. Drželi mě za ně, když mě bili pěstmi a pažbami a kopali mě. Jeden mě chytil za vousy a udeřil mě do hrdla, že jsem nemohl dýchat.“

Velmi brutální jsou ozbrojené polovojenské skupiny Šabíha, které se na rozdíl od policie a armády nemusejí zodpovídat nařízeným orgánům a operují nezávisle.

Reklama

Výběr článků

Načítám