Hlavní obsah

Zneužíváte internet ke špionáži a korupci, obvinil Írán západní státy

Írán obvinil západní státy ze zneužívání internetové sítě ke špionáži a šíření korupce. V sobotu to podle íránské agentury Fars prohlásil ministr pro komunikace a technologie. Teherán nyní proto údajně hodlá během několika týdnů spustit síť halal, tedy síť očištěnou pro muslimy od amorálního obsahu.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád by měl stát v čele nejvyšší rady pro kyberprostor

Článek

"Írán začal pracovat na správě přístupu k internetu a zamezí takovému zneužívání sítě," prohlásil ministr Rezá Takipúr při setkání s iráckým protějškem Taufíkem Allavím.

Íránští představitelé v minulosti prohlašovali, že by internet mohl zemi otevřít západní kulturní invazi. Údajně by také byla zranitelná pomocí počítačových virů podobných Stuxnetu, který sabotoval íránská jaderná zařízení. Mnoho íránských expertů se domnívalo, že byl virus vytvořen Izraelem nebo Spojenými státy, aby zablokoval sporný íránský jaderný program.

Internet může být pro režim nebezpečný

V lednu šéf íránské policie Ismáíl Ahmadí Mughaddám prohlásil, že Google není vyhledávač, ale spíš špionážní nástroj. Šéf protinarkotické policejní jednotky krátce nato přisoudil internetu vinu za propagování produkce a užívání drog v Íránu.

Internet v Íránu
V Íránu využívá internet 36 ze 75 miliónů jeho obyvatel. Mezi blízkovýchodními zeměmi je to rekordní počet. Díky internetovému propojení byly v roce 2009 zorganizovány masové protesty proti výsledkům prezidentských voleb. Reformátoři tvrdili, že výsledek byl podvržen. Úřady od té doby omezují přístup na web z obavy před dalšími nepokoji.
zdroj:ČTK

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí podle serveru televize Al-Arabíja ve středu nařídil vytvoření nové vládní agentury pro monitorování kybernetického prostředí. Podle serveru Al-Arabíja se jedná o součást agresivní politiky proti používání internetu běžnou populací.

Chameneí vydal dekret, kterým vyzývá k vytvoření nejvyšší rady pro kyberprostor, v jejímž čele by měl stát prezident Mahmúd Ahmadínežád. Zasedli by v ní vedoucí íránští představitelé včetně šéfa rozvědky a velitele revolučních gard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám