Hlavní obsah

První syrský vládní činitel se přidal k opozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Náměstek syrského ministra ropného průmyslu, 58letý Abdu Husámaddín, přeběhl k opozici. Oznámil to na videu, které se v noci objevilo na YouTube. Je dosud nejvýše postaveným syrským vládním představitelem, kteří se odvrátil od prezidenta Bašára Asada za rok nepokojů.

Foto: Profimedia.cz

Abdu Husammaddín oznamuje rezignaci.

Článek

"Já, inženýr Abdu Husámaddín, náměstek ministra ropného průmyslu a nerostných zdrojů, oznamuji svou demisi, rozchod s režimem a vystoupení ze strany Baas. Připojuji se k lidové revoluci, která odmítá nespravedlnost a brutální kampaň režimu," sdělil na nahrávce náměstek a dodal: „Vzkazuji režimu, který vyhlašuje nároky na tuto zemi, že nemá nic než stopy pásů tanků vedených vaším barbarstvím k zabíjení nevinných lidí.

Podle muže, který video natočil, Husámaddínovi pomohli rezignaci zorganizovat členové opozice. Z bezpečnostních důvodů nebylo oznámeno, kde bylo video natočeno.

Husámaddín také sdělil, že pro vládu pracoval 33 let a že nehodlá svůj život skončit ve "službě zločineckému režimu".

"Proto jsem se vydal přímou cestou, i když vím, že vláda nechá spálit můj dům, bude pronásledovat mou rodinu a rozhlašovat o mně lži," řekl a vyzval další členy vlády, aby "opustili potápějící se loď".

Husámaddín na nahrávce také kritizuje Rusko a Čínu. Označuje tyto spojence Asadovy vlády za nepřátele syrského národa a účastníky vraždění Syřanů. Rusko s Čínou v Radě bezpečnosti OSN vetovaly dvě rezoluce, které se snažily odsoudit Damašek za krutosti páchané na civilistech.

 Obětí je osm tisíc

Syrské nepokoje si podle opozičních zdrojů vyžádaly přes 8000 mrtvých, z nichž tři čtvrtiny jsou civilisté. Podle opozice ve středu zahynulo v bojích 39 lidí, nejvíc z nich - 26 - v Homsu, šest v Idlíbu a tři v Dará.

Vláda zásahy armády označuje za oprávněný boj proti teroristickým gangům, před nimiž je třeba chránit obyvatelstvo,

Vysoká představitelka OSN pro humanitární záležitosti Valeire Amorová po návštěvě  Homsu uvedla, byl některé oblasti byly zničeny při ofenzívě syrských vojsk. Čtvrť Bábá Amr byla podle ní záměrně zcela uzavřena. Ta utrpěla nejvíce při útocích syrské armády. Ovládalali ji vzbouřenci, kteří se nakonec stáhli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám