Hlavní obsah

O útoku na Írán už je rozhodnuto, jsou přesvědčeni američtí zpravodajci

– Washington/Jeruzalém
Novinky, rei

Americké zpravodajské služby jsou přesvědčeny, že izraelští představitelé již v principu rozhodli o útoku na Írán, uvedla v pondělí izraelská televize Kanál 2. Úderu může zabránit už jen významná změna v postojích Teheránu k jeho jadernému programu v několika příštích týdnech a měsících, řekl televizi nejmenovaný zástupce americké rozvědky.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Útok se rovná sebevraždě,“ varoval současně citovaný zdroj. Američané a Izraelci se podle televize zásadně rozcházejí v postoji vůči vojenské akci.

USA upozorňují, že útok na íránská jaderná zařízení bude mít vážné důsledky v celé oblasti a může vyvolat nový globální konflikt. Varují, že do války se pod tlakem "ulice" zapojí i další arabské státy. Důsledkem útoku budou podle Američanů i nové závody v jaderném zbrojení.

Lidé z okolí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua reportáž izraelské televize odsoudili jako součást zastrašovací taktiky odpůrců útoku v USA. Netanjahu je v současnosti na návštěvě Washingtonu. V pondělí údajně americkému prezidentovi Baracku Obamovi řekl, že Izrael o úderu na Írán ještě definitivně nerozhodl. Znovu si však pro svoji zemi vyhradil právo vést „preventivní útok“. V úterý pak varoval, že v otázce Íránu už nezbývá moc času.

Obama na Netanjahua naléhá, aby volil diplomatické řešení. Zároveň však o víkendu dvakrát zdůraznil, že útok vyloučit nelze, nebude-li Írán spolupracovat.

Západ se obává, že Teherán chce vyrobit atomovou bombu. Íránci to však popírají s tím, že jejich program je pro civilní účely s využitím v energetice, zdravotnictví a výzkumu.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) nedávno zopakovala, že nemůže vyloučit vojenský charakter části íránského programu. Íránská strana v úterý kontrovala prohlášením státní agentury ISNA, že do zbrojního pracoviště na základně Parčín budou vpuštěni inspektoři MAAE. Před dvěma týdny jim vstup na základnu dovolen nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám