Hlavní obsah

V Egyptě zamítli žalobu islamistů kvůli myšáku Mickeymu s plnovousem

Káhira

Soud v Egyptě zamítl v sobotu už druhou žalobu, kterou vznesli islamisté proti křesťanskému podnikateli za to, že urazil jejich náboženství. Na internetu loni v létě umístil obrázky myšáka Mickeyho s plnovousem a jeho myší partnerky Minnie s obličejem zakrytým závojem.

Foto: Profimedia.cz

Transparent ohledně Savírosových karikatur disneyovských figurek

Článek

Soudce podle agentury DPA své rozhodnutí odůvodnil tím, že žalujícímu umístěním muslimské karikatury myšího páru na twitterovém účtu miliardáře Nagíba Sávírise nevznikla žádná škoda.

Sávíris, který je koptský křesťan a který podniká v oblasti médií a telekomunikací, chtěl obrázky Mickeyho Mouse a Minnie v islamistickém provedení upozornit na rostoucí vliv islamistů v Egyptě po svržení autoritářského prezidenta Husního Mubaraka.

Foto: Profimedia.cz

Sporné karikatury disneyovských figurek

První žalobu na Sávírise kvůli urážce islámu soud zamítl už v úterý. Případ je pro pozorovatele měřítkem toho, jak si na tom Egypt stojí se svobodou vyjadřování. Savíris zveřejnil karikatury na Twitteru po vítězství strany Muslimského bratrstva v parlamentních volbách. Vtipkoval, že nyní bude muset tento pár myší nosit tradiční oděv.

Savíris se za karikatury omluvil, když jeho firmě začal hrozit bojkot, uvedla AP.

Reklama

Související články

Muslimské strany vítězí v Egyptě

Muslimské bratrstvo by v dolní komoře egyptského parlamentu mohlo mít téměř polovinu křesel. Vyplývá to z odhadů výsledků prvních voleb od loňského pádu režimu...

Výběr článků

Načítám