Hlavní obsah

Sýrie vydala těla zabitých novinářů

– Damašek • Aktualizováno
Novinky,

Diplomaté v sobotu v Damašku převzali podle BBC těla dvou zabitých zahraničních novinářů, kteří zemřeli při dělostřeleckém bombardování města Homs. Předána byla těla zkušené americké reportérky Marie Colvinové a oceňovaného francouzského fotožurnalisty Rémiho Ochlika.

Foto: Reuters

Zabitá Marie Colvinová pří práci v libyjské Misurátě

Článek

O nálezu těl obou novinářů informovalo ve čtvrtek syrské ministerstvo zahraničí s odvoláním na vojáky, kteří po třech týdnech ovládli čtvrt Bába Amr v Homsu, odkud se stáhli vzbouřenci, kteří už nedokázali vzdorovat tlaku syrské armády. [celá zpráva]

Zpráva z Homsu nebyla původně považována za věrohodnou, protože ve čtvrtek se objevila na internetu videa vzbouřenců, jak novináře pohřbívají. Ukázalo se ale, že pravdu měla vláda prezidenta Bašára Asada.

Oba novináři zahynuli ve středu před deseti dny, když na dům, který sloužil jako improvizované tiskové středisko, dopadlo několik granátů nebo střel. Další tři novináři byli zraněni. [celá zpráva]

V pondělí se podařilo za dramatických okolností propašovat do Libanonu britského novináře Paula Conroye. [celá zpráva]

Zraněnou francouzskou žurnalistku Edith Bouvierovou se ale podařilo dopravit do Libanonu až na druhý pokus ve středu stejně jako korespondenta španělského listu El Mundo Javiera Espinozu.

Boje v Homsu pokračují

Další zraněné si podle místního lékaře vyžádala nová střelba syrských vládních sil na vzbouřenecký Homs. Syrská armáda kvůli minám a nastraženým náložím do Homsu stále odmítá pustit humanitární konvoj Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK).

Syrská armáda v sobotu zaútočila na příslušníky opozice v jedné vesnici u hranic s Tureckem, uvedla oficiální turecká agentura Anadolu. Státní syrská agentura SANA uvedla, že sebevražedný pumový atentátník zabil na jihu země několik lidí ve městě Dará. Celkem zahynulo v Sýrii kolem 20 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám