Hlavní obsah

V Jeruzalémě po dlouhé době nasněžilo, v Sýrii sníh brzdí boje

– Jeruzalém

Sníh v pátek pokryl velkou část Izraele. Podle agentury AFP jde o první sníh v této blízkovýchodní zemi po čtyřech letech. V Jeruzalémě přestaly jezdit autobusy hromadné dopravy. Izraelský rozhlas uvedl, že v některých oblastech především na severu země byly kvůli sněhové nadílce uzavřeny školy. V Sýrii zmítané občanskou válkou sníh komplikuje bojové akce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Izraeli napadl sníhVideo: Reuters

 
Článek

V Jeruzalémě začal sníh padat před rozedněním a slabý poprašek pokryl uličky Starého Města nebo Zeď nářků. Sněžilo také v Galileji na severu Izraele nebo v palestinských městech Ramalláhu a v Betlémě na západním břehu Jordánu. V kopcích u města Hebron byly kvůli sněhu uzavřeny některé silnice.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Skalní dóm, kteří je dominantou jeruzalémského starého města, ve sněhové bouři.

Izraelský deník Haarec na webu uvedl, že v některých částech Jeruzaléma napadly tři centimetry sněhu. Na hoře Hermon v Golanských výšinách na hranici se Sýrií ale začalo sněžit již ve středu a Izraelci zde naměřili až tři metry sněhu. Izrael část Golanských výšin obsadil v závěru šestidenní arabsko-izraelské války v roce 1967. Sýrie i další arabské země a také OSN považují anexi za nelegální.

Pásmo Gazy podle agentury AFP zase trápily přívalové lijáky a krupobití. Obyvatelé Gazy přitom mají problémy s dodávkami elektřiny. Jediná elektrárna na palestinském území pod izraelskou blokádou přestala fungovat v úterý kvůli nedostatku pohonných hmot z Egypta.

V Sýrii sníh zpomalil boje

Sníh ve čtvrtek padal také v sousední Sýrii, kde pokračuje krvavé povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada. Ve městě Homs ostřelovaném několik týdnů vládními jednotkami sněžení podle některých zpráv zpomalilo vojenské akce, ale ztížilo i situaci civilistů.

Foto: Reuters

Poničená čtvrť v syrském městě Homs se kromě bojů mezi povstalci a vládními vojsky musí potýkat s přívaly sněhu, jak je vidět z televizního záběru.

Obyvatelé jsou bez elektřiny a paliva, kterým by mohli zatopit, chybí zde potraviny i zdravotnický materiál. Podle televizních záběrů ve městě zamrzala voda, zatímco Červený kříž do Homsu za nepřízně počasí vyslal kamióny s humanitární pomocí.

Sníh v Izraeli a na palestinských územích padal naposledy v zimě 2008. Sněhová nadílka tehdy život v zemi částečně paralyzovala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh napadl i v Jordánsku a SýriiVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám