Hlavní obsah

Rusko a Izrael prodávaly vojenská tajemství

– Moskva

Před gruzínsko-jihoosetským konfliktem v roce 2008 si Rusko a Izrael vyměňovaly důležité vojensko-technické informace. Izrael předával Rusku údaje o bezpilotních letadlech dodávaných do Gruzie a Rusko za to předalo Izraeli kódy raketových systémů TOR-M1 dodávaných do Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to z překladu zpráv, které si elektronickou cestou vyměňovali pracovníci amerického výzkumného ústavu Stratfor a nyní prostřednictvím serveru WikiLeaks unikly na veřejnost. Napsala to agentura Rosbalt.

Jedna ze zpráv, která byla poslána elektronickou poštou 26. února 2009, se týkala rusko-izraelských vztahů. Podle údajů pracovníka Stratforu se Tbilisi v červenci 2008 před rusko-gruzínskou válkou snažilo dostat k novým zbraním, hlavně bezpilotním letadlům, kterými chtělo nahradit stroje získané od Izraele. Gruzínská armáda z nějakého důvodu považovala izraelské stroje za závadné.

Podle agenta Stratforu závada spočívala v následujícím: Izrael předal Rusku údaje o bezpilotních strojích dodaných do Gruzie a na oplátku dostal od ruské strany rovněž tajné kódy pro dodávku raketových komplexů TOR-M1 do Íránu. Írán jich koncem roku 2009 dostal 29.

Obchod s Izraelci skončil žalobou

Podle údajů Stratfor Rusko nepředalo Izraeli kódy pro strategické raketové systémy S-300, ale to nebylo prakticky nutné, protože na počátku století Rusko prodalo systémy S-300 Řecku. To ale vyvolalo nevoli Turecka, které začalo pracovat na tom, aby se "vloupalo do kódu" S-300. Plně při tom spolupracovalo s Izraelem. Rusko později zrušilo dodávky S-300 do Íránu a zrušilo příslušný kontrakt s islámskou republikou.

Zprávy Stratfor na WikiLeaks

Server WikiLeaks v roce 2010 zveřejnil tisíce amerických tajných diplomatických depeší. Letos v lednu začal publikovat na pět miliónů e-mailů soukromé organizace Strategic Forecasting (Stratfor), někdy označované za stínovou Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

Stratfor poskytuje analýzy množství firem i vládních úřadů včetně amerického ministerstva vnitra, námořnictva a vojenské rozvědce. Autor množství článků a knih o národní bezpečnosti, zpravodajských službách a konfliktech George Friedman založil středisko se sídlem v texaském Austinu v roce 1996.

Stratfor získává informace zpravodajskými prostředky.

Organizace v prohlášení uvedla, že zveřejňování ukradených e-mailů je pokusem umlčet ho a zastrašit.

V dubnu 2011 izraelská obranná společnost Elbit Maarachot podala ve Velké Británii žalobu na Gruzii ve výši 100 miliónů dolarů. Elbit obvinila Tbilisi, že odmítlo zaplatit dluhy za dodávky zbraní na základě mnoha kontraktů podepsaných v roce 2007. Jediným oficiálním kontraktem mezi Elbit Maarachot a Gruzií z roku 2007 je smlouva o dodávce 40 bezpilotních letadel Hermes-450, jež byla naplněna v roce 2008. Gruzínští představitelé tvrdí, že všechny dluhy vyplývající z těchto kontraktů byly včas uhrazeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám