Hlavní obsah

V Káhiře údajně zadrželi operačního šéfa al-Káidy

Káhira

Vysoký představitel teroristické sítě al-Káida Sajf Adil byl zatčen na káhirském letišti, uvedla ve středu agentura AFP. Muž podle stanice BBC do Egypta přiletěl z Pákistánu přes Dubaj. Identita zadrženého ještě nebyla definitivně potvrzena, muž tvrdí, že je někdo jiný.

Článek

Sajf Adil byl v minulosti šéfem ochranky vůdce sítě Usámy bin Ládina. Připisují se mu plány útoků na velvyslanectví USA v Keni a v Tanzanii, kvůli nimž po něm pátrají Spojené státy.

Adil, vlastním jménem Muhammad Ibráhím Makkaví, také dohlížel na vojenské operace sítě. Údajně ale neschvaloval útoky z 11. září 2001. Bál se, že selžou a že odveta budě tvrdá.

Ani ne padesátiletý Sajf Al-Ádil je považován za nebezpečného radikála. Než se přidal k teroristům, byl důstojníkem egyptských zvláštních sil. Sloužil v jednotce, v níž působilo množství radikálů, kteří v roce 1981 spáchali atentát na egyptského prezidenta Anvara Sadata. Později uprchl do Afghánistánu, kde bojoval proti Sovětům a připojil se k bin Ládinovi.

Spojené státy jej hledají kvůli útokům na velvyslanectví v zemích východní Afriky na konci devadesátých let. Útoky si vyžádaly přes dvě stě obětí a více než tisíc zraněných.

Po útocích na New York a Washington se Sajf Adil přemístil do Íránu, kde žil devět let.

Po smrti bin Ládina se objevily informace, že síť povede. Do čela byl postaven ale jen dočasně.[celá zpráva]

Je považován za číslo tři v hierarchii sítě.  Patří mezi nejhledanější osoby na seznamu amerického Federálního úřadu pro vyšetřování FBI.

Reklama

Výběr článků

Načítám