Hlavní obsah

Atomová bomba je velký hřích, prohlásil íránský ministr

– Ženeva
Novinky, rei

Írán odsuzuje výrobu jaderných zbraní jako „velký hřích“, prohlásil v úterý ministr zahraničí islámské republiky Alí Akbar Sálehí. Teherán čelí narůstajícímu tlaku Západu kvůli jeho jadernému programu, o kterém však tvrdí, že má mírové účely. Západ s Izraelem v programu však vidí vojenskou hrozbu. Sálehí nyní vyzval k obnovení rozhovorů se zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Foto: Valentin Flauraud, Reuters

Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí

Článek

„Rád bych znovu zdůraznil, že neshledáváme žádnou slávu, pýchu ani sílu v jaderných zbraních. Výroba, držení, použití či hrozba použití jaderných zbraní je právě naopak na základě náboženského nařízení našeho nejvyššího duchovního nelegitimní, marná, škodlivá, nebezpečná a zakázaná jakožto velký hřích,“ citovala agentura Reuters ministrova slova na konferenci OSN o ozbrojení v Ženevě.

Sálehí vyzval k obnovení rozhovorů s atomovou agenturou OSN, které skončily neúspěchem ve druhém kole minulý týden. Prohlásil, že je optimistou, pokud jde o možnost dohody.

Podle Reuters ale šéf íránské diplomacie západní představitele nepřesvědčil. Zástupci MAAE, která minulý týden uvedla, že Írán urychluje obohacování uranu, oznámili, že žádné další rozhovory naplánovány nejsou.

Mezitím Turecko ústy svého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua oznámilo, že je připraveno sehrát roli prostředníka v dialogu Západu s Íránem.

Sálehí zopakoval, že existuje volba mezi spoluprací a konfliktem. „Írán nevyhledává konfrontaci a ani nechce nic, co přesahuje jeho nezcizitelná a legitimní práva,“ řekl.

Izrael chce ultimátum

Toho, že by otevřeně nepřátelský režim v Teheránu měl jadernou zbraň, se obává především Izrael. Jeho premiér Benjamin Netanjahu je zastáncem tvrdého postupu vůči Íránu, Spojené státy ho ale tlačí k diplomatickému řešení sporu. Očekává se však, že Netanjahu znovu přitvrdí, napsal izraelský server Haaretz týden před premiérovou návštěvou Washingtonu.

Izrael podle nejmenovaných vládních představitelů chce po americkém prezidentovi nové prohlášení vůči Íránu, jímž by jednoznačně deklaroval, že USA jsou připraveny k vojenské akci, překročí-li Írán jasně vymezenou hranici. Některá americká média spekulovala, že by prezident Barack Obama s novým ultimátem vůči Íránu přijít mohl, a to už o víkendu.

Podle Haaretzu přiznávají zástupci americké i izraelské strany v souvislosti s možným útokem na íránská jaderná zařízení nedůvěru vůči sobě navzájem. V USA se v úterý vyrojily zprávy, že by Jeruzalém o případném útoku Američany předem neinformoval.

Podle některých zdrojů využívá Netanjahu předvolebního boje v USA k prosazení svých zájmů tím, že se víc obrací na Kongres a prezidentské kandidáty z řad republikánů. Rick Santorum před pár dny Obamu obvinil, že dělá všechno pro to, aby měl Írán atomovou bombu.

Většina amerických představitelů včetně republikánů se ale domnívá, že izraelský útok by se neobešel bez vážných důsledků. Obecně je přijat názor, že by následovala odveta Íránců. Podle deníku New York Times by Írán téměř jistě použil svoje rakety a mohl by také spustit sérii teroristických útoků, například proti ropné infrastruktuře v Perském zálivu či americkým vojákům v Afghánistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám