Hlavní obsah

Zraněného novináře propašovali ze Sýrie do Libanonu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zraněný britský novinář Paul Conroy byl podle BBC v pondělí evakuován ze syrského Homsu do Libanonu. Totéž se zpočátku tvrdilo i o francouzské žurnalistce Edith Bouvierové, ovšem francouzský prezident Nicolas Sarkozy to odpoledne nejdříve potvrdil, ale za několik hodin toto tvrzení odvolal. Hranice mezi Sýrií a Libanonem je přísně střežena, přesto se zraněného podařilo ze země odvézt.

Foto: Reuters

Britský fotograf Paul Conroy

Článek

Paul Conroy byl podle BBC evakuován v pondělí s pomocí syrské opozice a osvobozenecké armády. Reuters uvedla s odvoláním na diplomatické zdroje, že v bezpečí je i Bouvierová.

Francouzský prezident v rozhovoru pro stanici BFM-TV nejdříve projevil uspokojení nad tím, že "zlý sen" už skončil. Bouvierové i všem novinářům vzkázal, že za smrt některých jejich kolegů jsou plně odpovědní syrští vládní představitelé. Později ovšem své tvrzení odvolal, informoval o tom server deníku Le Figaro, pro který Bouvierová pracuje. O jejím osudu tak nadále nejsou ověřené zprávy.

Zraněná francouzská novinářka žádá o přerušení bojů v Sýrii, chce pryčVideo: Novinky/Reuters

Některé zprávy přitom ještě v úterý ráno hovořily o neúspěchu akce Červeného půlměsíce osvobodit zraněné žurnalisty. Vozidla organizace se prý sice dostala na předměstí Homsu, zpátky ale odjížděla bez zajatců.

Při záchraně padlo 13 povstalců

Syrští opoziční aktivisté informovali, že Conroyova evakuace se uskutečnila za mimořádně dramatických okolností. Na jeho záchraně se podílelo 35 dobrovolníků z řad povstalců a 13 z nich při operaci zahynulo.

Do Homsu navíc podle úterní agenturní zprávy zamířila elitní obrněná divize syrské armády, kterou vede bratr prezidenta Bašára Asada Máhir.

Zraněný fotograf Conroy žádá ze Sýrie o pomocVideo: Novinky/Reuters

Novináři byli zraněni minulou středu v Homsu během útoku, při němž zahynula také novinářka Marie Colvinová a francouzský fotograf Rémi Ochlik, vítěz jedné z kategorií letošního World Press Photo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zastřelený fotograf Rémi Ochlik krátce před svou smrtí vtipkoval s opozičními bojovníkyVideo: Reuters

Zatímco francouzská novinářka utrpěla během útoků zlomeninu nohy, Conroy byl zasažen střepinou do dolní končetiny a žaludku.

V minulých dnech vypuklo nově ostřelování v několika syrských městech, jejichž následkem mělo přijít o život několik desítek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám