Hlavní obsah

Část uranu Írán nedoložil, mohl být využit ve vojenských programech

Vídeň

Írán nedokázal inspektorům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přesvědčivě vysvětlit, kam se poděl uran, který MAAE eviduje v jeho držení, ale nemohla ho zkontrolovat. To spolu s urychlením produkce obohaceného uranu posiluje obavy, že Írán bude brzy schopen vyrobit atomovou bombu. Plyne to z důvěrné zprávy MAAE o íránském jaderném programu, o níž informovala v pátek agentura AP.

Článek

Diplomaté se domnívají, že Teherán uran, u něhož nedokázal doložit, kde je, mohl použít k experimentům souvisejícím s vývojem jaderných hlavic.

Írán také během posledních čtyř měsíců urychlil produkci obohaceného uranu. Schopnost rychle a vysoce obohacovat uran vyvolává na Západě obavy, protože to posiluje možnost získání uranu v takové kvalitě, která je potřebná pro jaderné zbraně, i když té zatím Teherán nedosáhl a ani se jí nepřiblížil.

Zpráva na základě těchto faktů vyjadřuje "vážné obavy, pokud jde o možný vojenský rozměr íránského jaderného programu".

Írán tvrdí, že jeho jaderné aktivity nejsou zaměřeny na získání jaderných zbraní a sledují jen výrobu elektrické energie a civilní výzkum.

Reklama

Související články

Írán má vlastní jaderné palivo

Írán ve středu založil do výzkumného teheránského reaktoru vlastní jaderné palivo. Průlomový krok provedl prezident země Mahmúd Ahmadínežád.

OSN odmítá vojenské řešení íránské krize

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek ve Vídni zdůraznil, že diplomacie je jedinou cestou, jak postupovat v případu íránského jaderného programu. Současně...

Výběr článků

Načítám