Hlavní obsah

Červený kříž začal evakuovat raněné z Homsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Homs/Tunis
Aktualizováno

Členové Mezinárodního výboru Červeného kříže se v pátek odpoledne dostali do obklíčeného syrského Homsu. Jsou ve čtvrti Bábá Amr, která byla nejvíce postižena dělostřeleckou palbou. Začali spolu se syrským Červeným půlměsícem evakuovat zraněné ženy a dětí, uvedla BBC. Evakuováni by měli být všichni zranění.

Foto: ČTK/AP

Vyhořelý tank v Homsu

Článek

Na evakuaci čeká především francouzská reportérka Edith Bouvierová, která má stehenní kost zlomenou podélně i příčně. Ráno vyzvala k dočasnému příměří, aby mohla býti převezena k hranicím Libanonu. [celá zpráva]

Na dům, který sloužil jako improvizované tiskové středisko, dopadly tento týden čtyři granáty nebo rakety. Zemřela americká reportérka a francouzský fotograf, zraněn byl i britský fotoreportér. [celá zpráva]

Apel Clintonové

O situaci v Sýrii se jedná na konferenci v Tunisu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová podle ČTK vyzvala syrského prezidenta Bašára Asada, aby okamžitě zastavil násilí a umožnil přístup humanitární pomoci.

"Pokud Asadův režim neumožní, aby tato pomoc dorazila k civilistům, bude mít na rukou ještě víc krve," řekla Clintonová na úvod konference skupiny Přátelé Sýrie sdružující přes 60 států usilujících o zastavení násilí. [celá zpráva]

Podle Clintonové budou mít krev na rukou i "země, které režim chrání a vyzbrojují". "Vyzýváme tyto státy, které dodávají zbraně zabíjející civilisty, aby s tím ihned skončily," dodala americká ministryně v narážce na Rusko a Čínu, které zablokovaly dvě rezoluce Rady bezpečnosti OSN proti syrskému režimu. Tyto dvě země konferenci bojkotují.

Podle francouzského ministra zahraničí Alaina Juppého Evropská unie zmrazí v rámci nových sankcí aktiva syrské centrální banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám