Hlavní obsah

Íránec konvertoval ke křesťanství, islámský režim ho trestá smrtí

Teherán/Washington

Soud v Íránu poslal na smrt čtyřiatřicetiletého Íránce Jusífa Nadarkháního za to, že konvertoval od islámu ke křesťanství a své nové víry se odmítl vzdát. Uvedla to ve středu televize Fox News s odvoláním na právní zástupce konvertity.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nadarkhání byl uvězněn v říjnu 2009 za odpadlictví. Soud jej uznal vinným. Poté mu bylo slovně sděleno, že bude pověšen.

Jeho obhájci se odvolali s tím, že Nadarkhání v dospělosti nikdy islám nevyznával. Případ skončil u íránského nejvyššího soudu, který námitku popřel s tím, že konvertoval až v devatenácti a že do té doby byl muslimem. Islámské právo za dospělého považuje už patnáctiletého.

Nižší soud poté uznal, že v dospělosti Nadarkhání islám nevyznával, ale potvrdil trest za odpadlictví, protože se narodil v muslimské rodině. Dal mu ale podle práva tři možnosti se zříci své nové víry a vrátit se do lůna islámu. Konvertovat zpátky však odmítl. Pak se ho zeptali, zda může prohlásit Mohameda za proroka. I to odmítl a stále to odmítá.

Vynesení verdiktu soud dlouho odkládal. Spekuluje se, že rozsudek byl vynesen v době rostoucího napětí a tlaku na Írán kvůli jeho spornému jadernému programu, kterého se Teherán nemíní vzdát.

Nyní může být kdykoli popraven. Írán u odsouzených k smrti neoznamuje předem, kdy je popraví. Může to být hned, nebo za několik let.

Jordan Sekulow, který stojí v čele Amerického střediska pro zákon a právo, k případu uvedl: „Svět se musí postavit a říci, že není možné odsoudit člověka za jeho víru. Je to vzpurnost. Chtějí dát najevo, že mohou pokračovat v tom, co říkají, že budou dělat.“

Sekulow narážel na to, že rozsudek byl vynesen jen dva dny poté, co kongresmani podpořili rezoluci odsuzující obvinění za odpadlictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám