Hlavní obsah

Udeříme jako první, budeme-li v ohrožení, varoval Írán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Zástupce velitele íránských ozbrojených sil Muhammad Hedžází varoval Západ, že v případě ohrožení národních zájmů by mohl Írán preventivně udeřit jako první. Řekl to v úterý státní agentuře Fars.

Foto: Profimedia.cz

Íránská armáda během manévrů v Hormuzském průlivu

Článek

„Pokud budeme mít pocit, že naši nepřátelé chtějí ohrozit národní zájmy Íránu a chtějí o tom rozhodnout, naší strategií je, že budeme jednat, aniž bychom na jejich akce čekali,“ řekl Hedžází. Svá slova pronesl jen den poté, co íránská armáda na jihu zahájila nové cvičení s cílem zajistit připravenost ochránit jaderná zařízení v zemi. Armádní manévry na strategicky klíčovém jihu jsou časté, loni jich zde Íránci uskutečnili deset.

Írán čelí narůstajícímu tlaku kvůli svému jadernému programu. Teherán tvrdí, že účel obohacování uranu je mírový, Západ, a především Izrael, se obává, že otevřeně nepřátelský režim v Teheránu vyrábí jadernou bombu. Írán si už vyrábí vlastní jaderné palivo. Údajně se také chystá zprovoznit novou generaci centrifug na obohacování materiálu. [celá zpráva]

Kvůli íránskému programu se neustále spekuluje o izraelském útoku na nukleární zařízení. Izrael ani USA tuto možnost nevylučují v případě, že selžou diplomatické prostředky.

V Teheránu jednají delegáti MAAE

V pondělí do Íránu dorazila delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) k už druhé sérii rozhovorů za poslední tři týdny.

Rozhovory začínají v době, kdy narostlo napětí také mezi EU a Íránem poté, co se evropské země rozhodly přestat nakupovat íránskou ropu. Teherán odpověděl na embargo embargem. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Teherán v souvislosti s ropou také nedávno pohrozil uzavřením Hormuzského průlivu, brány do Perského zálivu, kterou proudí pětina světového exportu ropy. Američané tam proto nedávno demonstrativně vyslali svoji letadlovou loď USS Abraham Lincoln. Íránská válečná plavidla zase o víkendu teprve podruhé za posledních 32 let proplula Suezským průplavem. Jejich cílem byla spřátelená Sýrie, jejíž režim je pod sankcemi a ostrou kritikou Západu za rok trvající masakrování protestujících civilistů.

Reklama

Související témata:

Související články

OSN odmítá vojenské řešení íránské krize

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek ve Vídni zdůraznil, že diplomacie je jedinou cestou, jak postupovat v případu íránského jaderného programu. Současně...

Výběr článků

Načítám