Hlavní obsah

Demonstraci v Damašku rozháněla policie ostrou střelbou, jeden mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrskou metropolí Damaškem pochodovaly desítky tisíc účastníků pohřbu tří mladých lidí, které zabila policie při pátečních demonstracích proti režimu prezidenta Bašára Asada. Bezpečnostní síly do účastníků pohřební manifestace spustily palbu, napsala agentura AFP s odvoláním na syrské aktivisty za lidská práva. Neupřesněný počet lidí je zraněn, jeden člověk zahynul.

Foto: ČTK/AP

Protesty proti režimu Bašára Asada jsou na denním pořádku.

Článek

Podle svědků citovaných agenturou Reuters se pohřebních obřadů zúčastnilo na 30 000 lidí, přestože metropoli zasáhlo sněžení. Agentura AFP hovoří o 15 000 protestujících. Ženy v průvodu mumlaly tradiční pocty mučedníkům, zatímco muži slibovali, že „obětují svou krev a svou duši za mučedníky“. „Syrský národ je jeden,“ vyvolávali.

Policie do účastníků obřadu spustila střelbu a také použila slzný plyn, aby manifestaci rozehnala. Průvod se konal ve čtvrti Mazza na západě města, kde sídlí mnohá velvyslanectví, vládní budovy, bezpečnostní síly i oficiální deníky.

Policie ostrou střelbou rozháněla už v pátek jednu z největších protivládních demonstrací v Damašku za 11 měsíců nepokojů. Zabila celkem čtyři lidi, mezi nimi dva chlapce ve věku 11 a 13 let. Celkem si páteční násilí nejen při demonstracích, ale i střetech mezi vojáky a dezertéry vyžádalo tři desítky mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám