Hlavní obsah

Končíme s kamenováním a popravami mladistvých, tvrdí Írán. Experti nevěří

Novinky, rei

Írán přestane trestat mladistvé lidi porušující zákon smrtí a lidi usvědčené z nevěry ukamenováním. Podle státních agentur čeká příslušná novela zákona už jen na podpis prezidenta. Právní experti se ale podle britského deníku The Guardian staví k proklamacím Íránců rezervovaně.

Foto: Profimedia.cz

V Íránu bylo popraveno nejméně 388 lidí.

Článek

Íránské agentury informovaly o zákonné úpravě o víkendu. Podpis prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda je jen formalitou, s novelou souhlasí. Obecně se má za to, že změna je reakcí na mezinárodní nevoli vůči tvrdým trestům. Írán každoročně uskuteční druhý nejvyšší počet poprav na světě – v průměru okolo 300.

Experti varují, že deklarovaná změna je jenom zdánlivá. „Nenechme se zmást tímto zdánlivým zlepšením íránského trestního zákoníku. Ten i nadále dovoluje ukamenování, dětem, které přestoupí zákon, dál hrozí trest smrti, a muži a ženy stále mohou být odsouzeni kvůli dobrovolnému styku mimo manželství nebo za vztah s osobou stejného pohlaví,“ prohlásil Drewery Dyke z organizace Amnesty International.

Nejasná už hranice trestní odpovědnosti

Především mají odborníci problém s ustanovením o „soudcových informacích a vědomostech“, podle nichž může rozhodnout o popravě mladistvého. Trest smrti pro osoby mladší 18 let stále platí při narušení „božího úradku“, kam může spadat i krádež či opakované konzumování alkoholu. Potíží u trestání mladistvých je ovšem hned nejasné vymezení minimálního věku pro trestní odpovědnost.

Nové úpravy také podle expertů komplikují zejména postavení homosexuálů. Homosexualita se dosud trestala smrtí. Nyní ale bude platit, že osoba, která je svobodná a při dobrovolném styku sehrála aktivní roli, dostane sto ran bičem. Ten, kdo hrál pasivní roli, bude usmrcen bez ohledu na to, zda je ženatý či vdaná, anebo ne.

V případě styku mimo manželství platí, že zůstává zločinem. Z novely zákona odpadla v té souvislosti zmínka o ukamenování. Na dvou jiných místech zákoníku se ale o ukamenování stále hovoří jako o variantě trestu. Nepíše se však, za co může být uděleno.

Reklama

Výběr článků

Načítám