Hlavní obsah

Palestinský vězeň už dva měsíce drží protestní hladovku

Novinky, val

Třiatřicetiletý Chádir Adnan, člen palestinské militantní skupiny Islámský džihád, už téměř dva měsíce během svého pobytu v izraelské věznici nepřijímá jídlo. Snaží se tak podle svých slov upozornit na izraelský vojenský soudní systém, který umožňuje věznit podezřelé osoby v prodloužené vazbě, aniž by padlo obvinění. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za uvězněného Palestince

Článek

Izraelci nezveřejnili přesný důvod Adnanova zadržení, ví se ale, že byl mluvčím ozbrojenecké skupiny Islámský džihád na Západním břehu Jordánu, která je zodpovědná za zabíjení Izraelců. Muž byl zadržen 17. prosince a krátce nato zahájil hladovku.

Adnan je držen v tzv. administrativní vazbě, která umožňuje věznit podezřelé osoby na základě tajně získaných informací, které nejsou poskytovány právníkům. Toto opatření používá armáda pro osoby považované za významné ohrožení bezpečnosti státu.

„Manžel mi říká: bojuji proti ponižování. Jeho odhodlání je silné, třebaže připomíná člověka, který už není mezi živými,“ sdělila jeho manželka Randa. Její muž údajně během 55 dní hladovky shodil 27 kilogramů váhy, jeho kůže ztratila barvu, vypadávají mu vlasy a nemůže chodit.

Adnan přijímá jen vodu obohacenou o vitamíny a složky, které jej pomáhají udržet při životě. Právě o to se Izraelci snaží. Adnanova smrt by totiž mohla eskalovat v politickou roztržku uvnitř už tak napjatých izraelsko-palestinských vztahů.

Ozbrojenecká skupina stojící za uvězněným Palestincem slíbila pomstu, pakliže její člen Adnan zemře. V pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu za něj demonstrovali jeho stoupenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám