Hlavní obsah

V Iráku za jediný den popravili 14 lidí

Novinky, rei
Bagdád

V Iráku bylo během úterního dne provedeno 14 poprav, potvrdil pracovník tamního ministerstva spravedlnosti. Podle něj byla většina popravených členy organizace Al-Káida. Agentura AFP upozornila, že v zemi bylo jen za šest týdnů letošního roku popraveno nejméně 65 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Irák se řadí k zemím s nejvyšším počtem poprav na světě.

Článek

“Včera bylo popraveno 14 Iráčanů. Byli odsouzeni za terorismus a další zločiny spáchané v letech 2006 a 2007. Většina z nich patřila k Al-Káidě, jeden byl velitel z města Mosul,” řekl AFP nejmenovaný úředník.

Ve zmíněných letech v Iráku vrcholilo sektářské násilí, jež pak opadlo po dohodě USA s šíitským duchovním a velitelem Mahdího armády Muktadou Sadrem a po vyslání amerických posil.

AFP upozornila na prudký nárůst poprav v Iráku. Za letošek jich bylo uskutečněno téměř tolik, co v loňském roce, kdy na popravišti stanulo 68 lidí. Velké množství poprav – 17 - bylo uskutečněno také minulé úterý. Stalo se tak hned poté, co mluvčí ministerstva spravedlnosti Hajdar Saadí potvrdil 34 poprav po Novém roce, včetně usmrcení dvou žen a jednoho syrského občana.

Proti vysokému počtu poprav v Iráku se už postavila vysoká komisařka pro lidská práva v OSN Navanethem Pillayová. „Vyzývám iráckou vládu k zavedení okamžitého moratoria na trest smrti. I kdyby byly dodrženy nejpřísnější standardy spravedlivého soudu, takový počet poprav během jediného dne by byl děsivý,“ prohlásila.

Irák se řadí k zemím s nejvyšším počtem poprav na světě. Nejvíce jich vykonají každoročně v Číně – podle organizace Amnesty International tisíce. Přes tři sta jich bylo v minulých letech provedeno v Íránu. Ve statistice následují Irák, Saúdská Arábie (v roce 2009 nejméně 69 poprav) a USA (52 poprav v témže roce).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám