Hlavní obsah

Syrská opozice nevěří Asadovu slibu, ostřelování Homsu pokračuje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrská opozice odmítla jako nevěrohodná ujištění prezidenta Bašára Asada, že ukončí násilí v zemi. Slíbil to v úterý ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. I ve středu pokračovalo ostřelování města Homs, které ovládají vzbouřenci, uvedla BBC. Británie slíbila povstalcům podporu.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Konflikt v Sýrii se táhne téměř rok.

Článek

Podle vzbouřenců si noční a středeční střelba vyžádala čtyřicet lidských životů. Údajně je vůbec nejsilnější.

BBC ale upozorňuje, že čísla obětí je třeba brát s rezervou. Je mezi ně započítáno i 18 předčasně narozených dětí, které zemřely v inkubátorech, když vypadla dodávka elektřiny.

Asadův plán opozice odmítá

Asad oznámil Lavrovovi, že připravil plán pro ukončení násilí, který zahrnuje i zapojení opozice. Lavrov ho vyzval k zahájení tohoto dialogu, v němž musí být mnohem aktivnější. [celá zpráva]

Lavrov je také pro to, aby řešení krize vycházelo z listopadového návrhu Ligy arabských států.

Podle opozice je ale už na kompromis pozdě. „Je nemožné, aby Asad dál vládl po bombardování našich měst,“ řekl opoziční vůdce v exilu Kamal Labuani a dodal: „Eskaluje použití vojenské síly, aby potopil Sýrii do chaosu nebo posílil svou pozici pro vyjednávání. Rusko musí pochopit, že sázet vše na Asada je receptem na selhání nejen pro ruské zájmy v Sýrii, ale i pro stabilitu regionu a pro budoucnost Sýrie.“

Povstalcům slíbila podporu Británie. Poskytne jim propagandisty, aby získali větší podporu. Británie se netají záměrem Asada odstavit. Chce v tomto směru dotáhnout i plán Ligy arabských států, podle něhož by měl Asad předat moc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám