Hlavní obsah

USA jednají o azylu pro syrského prezidenta Asada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy spolu s evropskými a arabskými zeměmi údajně projednávají možnost exilu pro syrského prezidenta Bašára Asada. Podle agentury Reuters to ve středu uvedli nejmenovaní západní činitelé. Diskuze prý začaly i přesto, že bezprostřednímu pádu syrského režimu zatím nic nenasvědčuje a panují pochyby, zda je Asad o odchodu do exilu vůbec ochoten uvažovat.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad při projevu na univerzitě v Damašku

Článek

O exil pro Asada údajně usilují zejména arabské země, které by rády ukončily dlouhé krvavé boje v Sýrii. Během déle než deset měsíců trvajícího povstání tam podle OSN přišlo o život téměř pět a půl tisíce lidí.

"Podle našich informací jsou některé země ochotny ho (Asada) přijmout, pokud se rozhodne opustit Sýrii," citovala agentura Reuters vysokého představitele administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy. Údajně tak jsou ochotny učinit až tři země. Jednou z nich by mohly být Spojené arabské emiráty, evropské země prý možnosti poskytnout Asadovi azyl nakloněné nejsou.

Turecký prezident Abdullah Gül podle místních médií řekl, že Turecko by mohlo nabídnout azyl Asadově rodině. "Pokud o to budeme požádáni, pochopitelně to prozkoumáme," citovala jej dnes agentura AFP. Gül ale uvedl, že Turecko žádnou žádost v tomto smyslu neobdrželo.

Jednání o exilu by údajně mohla být součástí psychologických her, na jejichž konci má být pád syrského režimu. Ten navzdory sankcím zatím odmítá přistoupit na naléhání západních a arabských zemí ukončit násilí.

Evropské zdroje však upozorňují, že Asad zatím nenaznačil, že by na možnost svého odchodu ze země mohl přistoupit. Nezodpovězena zůstává i otázka jeho případné beztrestnosti, se kterou by zřejmě nesouhlasila syrská opozice ani mezinárodní organizace na ochranu lidských práv.

Reklama

Výběr článků

Načítám