Hlavní obsah

Tanečky okolo Sýrie v OSN pokračují, lidé v bojích dál umírají

– New York

Rada bezpečnosti OSN projednává návrh nové rezoluce o Sýrii, kterou předkládají západní a arabské státy. Syrský prezident se v něm vyzývá, aby předal moc viceprezidentovi, vylučuje ale jakoukoliv zahraniční vojenskou intervenci. Rusko přesto text odmítá s tím, že povede k občanské válce v zemi. Pohrozilo vetem.

Foto: Reuters

Sýrií zmítají násilnosti už deset měsíců.

Článek

Rusko, které má v RB OSN právo veta, "nikdy" nedá souhlas k vojenské intervenci v Sýrii, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Za to vám ručím," citovala jeho ujištění DPA.

Návrh rezoluce RB OSN k Sýrii podle AP ale vyzývá Asadův režim jen k tomu, aby okamžitě "ukončil veškeré porušování lidských práv a zastavil útoky proti těm, kdo uplatňují své právo na svobodné vyjádření názoru". Asada rezoluce nabádá, aby delegoval "veškeré své pravomoci na svého zástupce", a umožnil tak vládě národní jednoty řídit proces přechodu Sýrie k demokratickému systému.

Zdůrazňuje zároveň, že rezoluce nevyžaduje od "států, aby sáhly k použití síly, nebo k hrozbě silou". Západ tak doufá, že přiměje Rusko, aby se jen zdrželo hlasování a neuplatnilo právo veta.

Francie uvedla, že rezoluce má v patnáctičlenné radě podporu deseti zemí. To je o jednu více, než je nutné k jejímu přijetí. Veto ji ale může zablokovat.

Ruské výhrady

Ruský tajemník ministra zahraničí Gennadij Gatilov varoval, že odstoupení Asada není řešením: "Nevede ke hledání kompromisu. Prosazovat ho je cesta k občanské válce (v Sýrii)." V interview s agenturou Interfax Gatilov také kritizoval návrh rezoluce za to, že "ponechává otevřené okno k možnosti vměšování do syrských záležitostí".

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale zdůraznil, že Moskva netrvá na tom, aby Asad zůstal u moci: "Řekli jsme, že rozhodnutí je na Syřanech." Současně ale obvinil zahraniční síly, že odvádějí opozici od jednání.

Další mrtví

Násilnosti v Sýrii pokračují už jedenáctý měsíc a podle OSN si vyžádaly na 5400 mrtvých. Kvůli trvajícímu násilí v sobotu přerušila svou pozorovatelskou misi v Sýrii Liga arabských států. V zemi bylo zabito v pondělí dalších sto lidí včetně čtyřiceti civilistů. Nejvíce mrtvých, 72, je z Homsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám