Hlavní obsah

Asadově ženě zabránili v útěku ze Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Izraelský server Ynet uvedl, že se ze Sýrie pokusila utéci žena prezidenta Bašára Asada i s dětmi, ale zabránili jí v tom. Informaci nelze ověřit. V pondělí vládní vojáci a policisté získali po dvoudenních bojích kontrolu nad celou metropolí.

Foto: Profimedia.cz

Syrský prezident Bašár Assad s manželkou Asmou na snímku ze září 2010

Článek

Asma Asadová s dětmi, prezidentovou matkou a jeho bratrancem jeli v konvoji mířícím na letiště u Damašku. Koloně prý přehradil cestu oddíl zběhlého generála Mahmúda Halúfa, bývalého šéfa palestinské sekce syrské rozvědky. Po ostré přestřelce se vládním vojákům podařilo konvoj eskortovat zpátky do prezidentského paláce, informoval izraelský zpravodajský server Ynet.

Syrské opoziční kruhy podle něj incident vylíčily nedělnímu egyptskému listu Al-Masrí al-Jum.

Vládní vojáci pak údajně zabili 17 rodinných příslušníků nejmenovaného vysokého dezertéra ze syrské tajné služby, napsala agentura DPA. Informace tohoto druhu lze stěží ověřit, není proto ani jasné, zda se oběťmi údajného odvetného masakru stali příbuzní generála Halúfa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Damašek dostal Asad pod kontrolu

Syrské bezpečnostní složky po dvou dnech bojů ovládly v noci na pondělí čtvrti na východě metropole Damašku kontrolované dezertéry a stoupenci opozice, uvedla agentura Reuters. Na obsazených územích probíhají razie a jsou zatýkáni podezřelí ze spolupráce s opozicí.

Opozice převzala kontrolu nad čtvrtěmi vzdálenými ani ne osm kilometrů od centra metropole. V těchto částech města se dříve opakovaně demonstrovalo proti Asadovu režimu.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Konflikt v Sýrii se táhne téměř rok.

Syrské jednotky podporované desítkami tanků a ozbrojených vozidel se do oblasti podle aktivistů přesunuly v neděli ráno. Při počátečním útoku zahynulo nejméně 19 civilistů a bojovníků z řad dezertérů a opozice.

K ofenzivě vládních sil na východních předměstích Damašku jeden z aktivistů ze čtvrti Al-Gúta, vzdálené asi deset kilometrů od centra metropole, řekl, že povstalecká Syrská svobodná armáda se takticky stáhla a že režimní síly znovu obsadily předměstí a začaly zatýkat.

V Sýrii už jedenáctý měsíc probíhá povstání proti režimu prezidenta Asada. Boje se v posledních dnech zintenzivnily a přiblížily se k Damašku, v jehož okolí byly hlášeny těžké střety mezi oddíly dezertérů a vládními vojáky. Na celém území Sýrie si jen v neděli další násilnosti vyžádaly 66 mrtvých včetně 26 civilistů. Kvůli zprávám o trvajícím násilí v sobotu přerušila svou pozorovatelskou misi Liga arabských států.

Zabili zběhlého důstojníka

Syrská liga pro lidská práva (LSDH)  podle agentury AFP oznámila, že příslušníci rozvědky vojenského letectva minulý týden popravili zakladatele první jednotky armádních dezertérů, důstojníka Husajna Harmúše. "Brigáda svobodných důstojníků" zformovaná Harmúšem ale informaci o vykonání trestu smrti zastřelením nepotvrdila.

Harmúš v červnu zběhl z armády a přidal se na stranu protestního hnutí. Uprchl do Turecka, odkud byl ale podle aktivistů odvlečen syrskou tajnou službou a přinucen k lživému televiznímu prohlášení, že armáda nikdy nedostala rozkaz střílet do civilistů.

Muž měl být následně popraven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám