Hlavní obsah

Atentátník v taxíku zaútočil na pohřební průvod, zabil na třicet Iráčanů

Novinky,
Bagdád
Aktualizováno

V iráckém Bagdádu zaútočil v pátek sebevražedný atentátník v autě na pohřební průvod. Nálož odpálil ve chvíli, kdy míjel tržiště. Exploze si vyžádala podle BBC 32 mrtvých a na šedesát zraněných.

Foto: Sad Shalash, Reuters

Následky čtvrtečního atentátu v Bagdádu, při kterém v kavárně zemřeli tři lidé.

Článek

Oběťmi byli především šíité, což naznačuje, že jde o další projev sektářského násilí. V pohřebním průvodu bylo asi 150 truchlících po trojici osob, které zahynuly při čtvrtečním útoku na kavárnu v Bagdádu.

K útoku řekl policista: "Sebevražedný atentátník mířil na pohřební průvod. Drželi se tradice, že musejí  vynést těla mrtvých z nemocnice než je dál povezou auta.. V tu chvíli zaútočil sebevražedný atentátník."

Nálož byla v taxíku, uvedl zaměstnanec bagdádské radnice Ajman Rabija:  "Viděl jsem přijíždět směrem k průvodu žlutý taxík, který vybuchl. "Těla vyletěla do vzduchu. Nesl jsem do nemocnice tělo mrtvé dívky a a tělo muže, jemuž výbuch utrhl hlavu.

„Byla to mohutná exploze,“ řekl 42letý zelinář Salám Husajn agentuře AP. Když auto explodovalo, „byly kolem rozmetány kusy lidského masa a několik zmrzačených těl leželo v kalužích krve“. Zraněn byl i jeden z Husajnových zaměstnanců.

Identifikace částí těl vázne 

Zdravotníci přepravili těla co nejrychleji do blízké nemocnice, kam záhy dorazily desítky příbuzných strachujících se o své blízké. Jedna sestra jim ale podle AFP pověděla: „Nemohu vám nic říci, jsou tu jen paže a nohy, nevíme, komu patří“.

Jde o další v řadě útoků, které otřásají zemí po odchodu amerických vojsk na konci loňského roku. [celá zpráva]

Ve čtvrtek zabily bomby třináct lidí. Byli mezi nimi dva bratři policisté s rodinami. Osm lidí zemřelo v troskách domu, který se zřítil po výbuchu bomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám