Hlavní obsah

Iráčtí šíité umírali při pumových atentátech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejméně třináct mrtvých a 75 zraněných si vyžádaly v úterý čtyři atentáty provedené pomocí náloží v autech v iráckém hlavním městě Bagdádu. Uvedla to policie, kterou citovaly BBC a ČTK.

Foto: ČTK/AP

Následky úterního atentátu v bagdádské čtvrti Sadr

Článek

Dvě nálože vybuchly v šíitské čtvrti Sadr. První explodovala nedaleko skupiny dělníků, přičemž zabila osm lidí a dalších 24 zranila. O pár minut později následoval druhý útok na dva kilometry vzdálené křižovatce, který si vyžádal si dva mrtvé a 26 raněných.

Další nálože byly v autech ve čtvrtích Hurrija a Šula v severozápadním Bagdádu u školy a na jedné z obchodních tříd. Zabily tři lidi a zranily dalších 25.

Počet útoků se zvýšil v posledních týdnech po odchodu amerických vojáků ze země. Při pumových útocích zahynulo letos podle agentury AP už více než 140 lidí.

Foto: Saad Shalash , Reuters

Budova v bagdádské čtvrti Sadr poškozená atentátem

Většina atentátů mířila proti šíitské většině, což podle této agentury vyvolává dojem, že se sunnitští radikálové snaží podkopat vládu, v níž šíité dominují.

Olej do ohně ale přililo i rozhodnutí šíitského premiéra Núrího Málikího zadržet sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího pro podezření, že byl zapleten do teroristických útoků. [celá zpráva]

Podle největšího uskupení v parlamentu al-Irakíja se Málikího strana pokouší usurpovat moc pro šíity. Šéf strany al-Irakíja Ajád Aláví minulý týden řekl, že Irák potřebuje nové volby a novou vládu, aby se zastavilo sektářské násilí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám