Hlavní obsah

V Iráku zadrželi ochranku české ambasády, podle sunnitů šlo o vražedné komando

– Praha • Aktualizováno

Na bagdádském letišti byla na začátku ledna zadržena skupina Čechů, která u sebe měla zbraně, na které měla povolení. Uvedl to v pondělí Český rozhlas. Praha tvrdí, že šlo o ochranku českého velvyslanectví. Sunnitská média ale uvádějí, že jde o vražedné komando. Problémem se zabývá české ministerstvo zahraničí.

Foto: Reuters

Irák čelí rostoucímu násilí mezi sunnity a šíity.

Článek

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář ČTK potvrdil, že incident týkající se českých policistů se skutečně odehrál; došlo k němu ale už 7. ledna a byl vyřešen. Dočasně zadrženi byli dva čeští příslušníci ochranky, kteří se střídali v rámci pravidelné rotace.

"Oba jsou už doma v České republice, tento incident už je za námi a jsem si jistý, že jde o nedopatření, které bude snadné si (s iráckou stranou) vysvětlit," dodal Kolář. Podle jeho slov měli oba muži v pořádku všechny doklady a nevezli s sebou žádné zbraně.

Sunnitská média po incidentu uvedla, že si irácká vláda najala Čechy na špinavou práci. Jedna ze sunnitských webových stránek spojená s bývalou Husjanovou stranou Baas tvrdí, že šlo o vražedné komando. Podle ní právě propuštění svědčí o tom, že jde o zabijáky. Propuštěni byli podle nich kvůli tomu, že si je vláda najala na zabíjení sunnitů a původně je ani zatknout nechtěla.

Praha je roztrpčena z iráckého postupu. O incidentu by podle Radiožurnálu měl s vrcholnými představiteli Iráku v pondělí jednat premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Reuters

Irácký viceprezident Tárík Hášimí v Irbílu popírá obvinění.

Vít Kolář ČTK popřel zprávu o tom, že byla posílena bezpečnost českého velvyslanectví v iráckém Bagdádu. "Bezpečnostní úroveň v Bagdádu je na tak vysoké úrovni, že si neumím představit, jak by bylo možné ji dále zvyšovat."

V Iráku se ještě před Vánocemi hned po odchodu Američanů rozhořely sektářské střety. Irácký šíitský premiér Núrí Málikí chce nechat zatknout sunnitského viceprezidenta Tárika Hášimího, který utekl do kurdského Irbílu. Podle Málikího se Hášimí podílel na sektářském násilí a teroristických činech proti šíitům.

Reklama

Výběr článků

Načítám