Hlavní obsah

Íránce čeká smrt za provozování erotických stránek

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Íránský nejvyšší soud údajně potvrdil trest smrti pro 36letého počítačového programátora Saída Málikpura. Viní jej z provozování webových stránek s nevhodným obsahem. Údajný pachatel, žijící trvale v Kanadě, argumentuje, že pouze vyvinul software, který byl bez jeho vědomí k výrobě stránek použit.

Foto: Profimedia.cz

Trest smrti by mohl být vykonán kdykoli, tvrdí odsouzeného sestra

Článek

Saíd Málikpur, který žije od roku 2004 v Kanadě, byl zadržen v roce 2008 v Teheránu, když přijel navštívit svého umírajícího otce. O dva roky později byl obviněn z navržení a provozování webových stránek s nevhodným obsahem, „agitace proti režimu a urážení svatosti islámu“.

Rozsudek byl v polovině loňského roku zrušen na nátlak kanadských úřadů. Podle jednoho z Málikpurových právníků, který agentuře AFP citoval slova sestry obviněného, byl ale trest smrti nedávno obnoven. „Vykonán by mohl být kdykoli od této chvíle,“ řekl.

Kanadská vláda a lidskoprávní organizace nevzdávají boj za Málikpurovo propuštění. Jeho zastánci tvrdí, že muž pouze vyvinul program, jenž umožňuje vkládání obrázků na internet. Ten byl navíc k tvorbě pornostránek použit bez jeho vědomí.

Jedna z organizací má prý dokonce k dispozici dopis od Málikpura, v němž popisuje psychologický a fyzický nátlak, pod nímž se přiznal Íráncům k vině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám