Hlavní obsah

Američan jel do Íránu za babičkami, jako agenta CIA ho odsoudili k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Američan íránského původu Amir Mirza Hekmati byl v pondělí v Íránu odsouzen k trestu smrti. Podle agentury Fars byl usvědčen ze špionáže a spolupráce s nepřátelským státem, v daném případě se Spojenými státy. Podle Íránu se přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle íránského zákona se může odsouzený do 20 dní odvolat. Americké ministerstvo zahraničí už požádalo Írán, aby Hekmatiho propustil. Írán ale neuznává pojem dvojího občanství a soudil Hekmatiho jako íránského občana.

Hekmati byl zatčen v polovině prosince a krátce potom byl postaven před soud. Byl obviněn ze špionáže pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA).

Podle Íránců se 28letý muž pokusil infiltrovat do íránské tajné služby.

Narodil se v USA

Hekmati se narodil v Arizoně, jeho rodiče jsou původem z Íránu, otec žije v Michiganu. Přednáší tam mikrobiologii a agentuře AP sdělil, že syn odjel do Teheránu navštívit babičky a že pro CIA nikdy nepracoval.

Byl ale příslušníkem americké námořní pěchoty s přístupem k tajným informacím.

Přiznal se, tvrdí Íránci

Írán tvrdí, že se Hekmati 27. prosince přiznal k pokusu proniknout na ministerstvo zpravodajských služeb. Po zatčení se objevil v íránské televizi, kde se přiznal, že jeho úkolem bylo infiltrovat se podle pokynů CIA na ministerstvo informací. Mluvil plynně persky a anglicky. Za jakých podmínek ale hovořil před kamerou, není jasné.

"Americká rozvědka mne oklamala. I když jsem vstoupil do Íránu s posláním infiltrovat se do jeho tajné služby a být zdrojem informací CIA, osobně jsem Íránu nechtěl uškodit, protože jsem zde chtěl žít a do USA jsem se nehodlal vrátit. První kontakt se CIA jsem měl v roce 2009... Následovaly další schůzky a pětiměsíční výcvik, pak jsem byl vyslán do Iráku, kde jsem strávil devět měsíců," tvrdil na záznamu Hekmati.

CIA mu prý nabídla, že mu bude za informace platit. Za celou misi prý měl slíbeno 500 000 dolarů. Dostal pokyn, aby se vydával za "vojáka nespokojeného s politikou USA".

USA nařčení ze špionáže odmítá

Americké ministerstvo zahraničí odmítá obvinění ze špionáže. Záležitost, jako v podobných případech, řeší švýcarské velvyslanectví v Teheránu, protože USA s Íránem neudržují diplomatické styky. Švýcarští diplomaté požádali íránské úřady v sobotu, aby mohli s Hekmatim hovořit, ale Íránci žádost zamítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám