Hlavní obsah

Syrští vojáci ostřelovali delegaci arabských pozorovatelů

– Damašek
Novinky, rei

Mise pozorovatelů z Ligy arabských států (LAS) se v pátek na předměstí syrského hlavního města Damašku stala terčem útoku armády. Oznámila to televize Al-Arabíja.

Foto: Reuters

Sýrií zmítají násilnosti už deset měsíců.

Článek

Vojáci podle stanice začali na inspektory střílet během jejich inspekční práce v ulicích předměstí Arbín.

Incident podle arabské televize oživí výzvy o stažení mise pozorovatelů. Ty v minulých dnech odráželi představitelé vlád členských zemí s tím, že inspektoři se nenechají režimem syrského prezidenta Bašára Asada klamat a nadále budou kontrolovat, zda Asad myslí vážně své proklamace o ukončení 10 měsíců trvajících násilností v zemi.

Útoky v Damašku

K odchodu pozorovatele vyzval velitel povstalecké osvobozenecké armády plukovník Rijád Asad. Liga arabských států by podle něj měla uznat, že mise neuspěla. Zároveň avizoval velkou vojenskou ofenzivu vůči strategickým objektům Asadova režimu. Akce začnou tento týden, prohlásil.

Ve čtvrtek agentury informovaly o dvou útocích v Damašku. Při jednom byl terčem autobus s policisty, údajně útočil sebevrah s výbušninami. Zemřelo nejméně 10 lidí a 46 dalších bylo zraněno.

Televize Al-Arabíja upozornila, že arabské země se chtějí vyhnout střetu, jenž by po stažení pozorovatelů ze Sýrie hrozil. Ohrožena by pak byla stabilita celého regionu, Sýrii podporuje Írán i radikální organizace jako Hamás a Hizballáh.

Reklama

Související články

V Sýrii postříleli sedmdesát dezertérů

Přes sedmdesát vojáků, kteří se pokusili utéci ze syrské armády v severozápadní provincii Idlíb, armáda postřílela. Uvedla to v Londýně sídlící Syrská...

Výběr článků

Načítám