Hlavní obsah

V Iráku hrozí občanská válka, při dalších výbuších zemřelo 70 lidí

– Bagdád • Aktualizováno
Novinky, rei

Irácké hlavní město Bagdád a další místa ve čtvrtek opět zasáhla vlna pumových útoků. Terčem byli šíité. Nejméně 70 lidí bylo zabito a 150 dalších zraněno. Stalo se tak v době politické krize a rostoucích obav z obnovení sektářského násilí a vypuknutí občanské války po stažení americké armády ze země.

Foto: ČTK/AP

Jedenáctiletá Hana Lazímová truchlí za svého otce, který v bagdádském Sadrově městě zemřel při výbuchu bomby.

Článek

Nejprve v městské čtvrti Sadrovo město explodovala nálož na motocyklu poblíž autobusové zastávky, kde čekali dělníci. Výbuch potrhal asfaltový povrch vozovky a všude kolem byla krev, nářadí dělníků a jejich boty, popsala událost agentura Reuters.

Po chvíli opodál následoval druhý útok, nálož byla položena u silnice. Třetí bombu v místě už policie zlikvidovala ještě před tím, než stačila vybuchnout. O necelé dvě hodiny později však otřásla exploze severní městskou částí Kazimíja. Ve stejnou chvíli na jiném místě vybuchla čtvrtá bomba nastražená v autě.

Foto: Kareem Raheem, Reuters

Autobus poničený explozí v Sadrově městě

Většina obětí byli šíitští poutníci.

Po dopoledních explozích v šíitských čtvrtích Bagdádu zaútočil odpoledne sebevražedný atentátník proti šíitským poutníkům mířícím do Karably u Nasírije na jihu Iráku. Podle policejní bilance citované listem The Washington Post připravil o život 48 lidí a dalších 81 zranil.

Exploze následovaly nedlouho po podobných událostech v Bákubě a Abú Ghraíbu, při němž přišli o život čtyři lidé včetně dvou dětí. Bagdád se v minulých týdnech stal terčem atentátníků opakovaně.

Obavy z občanské války

Irácká politická scéna je rozhádaná. Vláda premiéra Núrího Málikího s převahou šíitů, kteří také tvoří většinu obyvatel, vydala minulý týden zatykač na viceprezidenta a sunnitu Tárika Hášimího, který uprchl a skrývá se na kurdském severu. Málikího hlavní politický oponent, koaliční sunnitský blok Al-Irakíja, od té doby bojkotuje zasedání parlamentu. Vláda se podle jeho zástupců snaží silou upevnit svoji moc.

To jen podtrhává rozdíly mezi jednotlivými proudy a zvýrazňuje obavy z obnovení sektářského násilí, které po pádu režimu a popravě exprezidenta Saddáma Husajna vrcholilo v letech 2006 a 2007. Pak opadlo kvůli mohutnému posílení amerického kontingentu a dohodě s vlivným šíitským duchovním Muktadou Sadrem, který stál o rychlé stažení Američanů.

Za bezpečnost už po odchodu amerických vojáků ručí jen irácké síly a sami Američané v době stažení dávali najevo, že si nejsou jisti, zda jejich iráčtí kolegové udrží bezpečnostní situaci pod kontrolou.

„Lidé se obávají, že spirála násilí v této zemi znovu oživne,“ popsal státní úředník Tárik Annad, který se ve čtvrtek v Bagdádu ocitl v blízkosti prvního výbuchu.

Foto: ČTK/AP

Místo výbuchu ve čtvrti Kazimíja

Reklama

Související témata:

Související články

Poslední američtí vojáci opustili Irák

Z Iráku v neděli odešli poslední američtí vojáci. Stáhli se po téměř devíti letech. Válka Spojené státy stála téměř 4500 mrtvých ve vlastních řadách...

Výběr článků

Načítám