Hlavní obsah

Odstřelovač Satan z Ramádí v Iráku zabil 160 lidí

Bagdád

Člen americké speciální jednotky SEAL Chris Kyle byl v Iráku za devět let bojů čtyřikrát. Jeho úkolem bylo chránit kolegy přesnou palbou na nepřítele. Zabil jich 160, což je v americké armádě nový rekord, který dosud držel se 109 oběťmi účastník války ve Vietnamu Adelbert Waldron. Kyle, jemuž Iráčané přezdívali Satan z Ramádí, o svém "výkonu" píše v autobiografii American Sniper (Americký odstřelovač).

Ostřelovač v Iráku. Ilustrační foto

Článek

Kniha vyšla tento týden a o Kyleovi se objevily články v americkém i britském tisku.

První obětí Kyleovy palby byla žena, která se přibližovala ke skupině členů námořní pěchoty s granátem v ruce. Kyle na ni vystřelil, jakmile dostal rozkaz.

Do Iráku byl tento 37letý muž nasazen čtyřikrát a mezi Iráčany byl tak obávaný, že na něj vypsali odměnu 20 000 dolarů (397 000 korun). Kamarádi mu říkali Legenda, Iráčané Aš-šajtán Ramádí - Satan z Ramádí.

Ke svým největším výkonům v knize řadí případ z roku 2008. Ze vzdálenosti téměř dvou kilometrů tehdy v bagdádské čtvrti Sadr zabil muže, který se chystal odpálit raketu na blížící se americký konvoj. Kyle řekl listu New York Post, že kulku tehdy řídil Bůh. Ve městě Fallúdža, kde Američané svedli těžké boje proti sunnitskému odboji, Kyle z úkrytu v jednom bytě odstřelil 40 lidí. Hledal si je v hledáčku své pušky z pozice, kterou si udělal z obrácené dětské postýlky.

"Po zabití těch prvních to už jde snadno. Nemusím se na to psychicky připravovat. Podívám se do zaměřovače, najedu křížem na cíl a zabiju nepřítele dřív, než on zabije mé lidi," napsal Kyle v knize.

Střílel od dětství

Kyle prožil dětství na tabákové farmě v Texasu. Jezdil na koni, lovil vysokou zvěř, střílel krůty i křepelky. První pušku dostal, když mu bylo osm let. Jeho otec byl jáhen, matka učitelka v nedělní škole. Nepřítel je pro něj divoch, pro šedivé odstíny nemá pochopení, zná jenom bílou a černou, napsal o něm New York Post. Kyle je ženatý, má dvě děti a vede firmu Craft International, která poskytuje výcvik v odstřelování a zajištění bezpečnosti pro americkou armádu.

Svěřence učí vše, co k této práci potřebují: prověř terén, vyrovnej výšku, počítej se silou větru, připrav se na zpětný ráz po výstřelu a měj na paměti účinek otáčení Země na dráhu letu kulky. "K tomu, abys byl dobrým odstřelovačem, potřebuješ vědomosti, ale také příležitost. A štěstí," učí Kyle. Do výslužby odešel v hodnosti poddůstojníka se dvěma stříbrnými a pěti bronzovými hvězdami. "To jsou jenom drobnosti. Kvůli tomu jsme tam nebyli," říká k nim o svém působení v Iráku.

Za nejúspěšnějšího odstřelovače v historii je některými zdroji označován Fin Simo Häyhä, který během druhé světové války údajně zabil 542 sovětských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám