Hlavní obsah

Írán hrozí USA kvůli letadlové lodi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/New York
Aktualizováno

Šéf íránské armády generál Ataolláh Sálihí v úterý varoval USA, aby do Perského zálivu znovu neposílaly letadlovou loď, kterou odtamtud nedávno stáhly. Neuvedl ale, co se stane, když Washington neuposlechne, napsala AP. V pondělí ale Írán otestoval protilodní střelu s plochou dráhou letu, která by mohla takovýto cíl zasáhnout.

Foto: Reuters

Záběr letadlové lodi USS John C. Stennis v Hormuzském průlivu z 12. 11. 2011

Článek

„Doporučujeme americké válečné lodi, která proplula Hormuzským průlivem a zamířila do Ománského zálivu, aby se nevracela do Perského zálivu,“ řekl Sálihí na konec desetidenního námořního cvičení v Hormuzském průlivu. "Íránská islámská republika nemá v úmyslu své varování opakovat," dodal výhrůžně.

V úterý Írán zveřejnil záběry americké letadlové lodi pořízené z průzkumných letadel, zřejmě bezpilotních.

Foto: Ebrahim Norouzi , Reuters

Odpálení rakety středního doletu

Současně generál prohlásil, že nepřátelé Íránu porozuměli vzkazu, který jim Írán vyslal uspořádáním cvičení, během něhož bylo otestováno několik raket: „Nemáme žádný plán zahájit iracionální akci, ale jsme připraveni čelit jakékoli hrozbě.“ [celá zpráva]

USA výzvu odmítly

Mluvčí Pentagonu George Little odmítl íránskou výzvu, aby se americké letadlové lodi do Perského zálivu nevracely: "Nasazení amerických vojenských jednotek v oblasti Perského zálivu bude pokračovat jako dosud. Jsou to pravidelně plánované pohyby (lodí), které jsou v souladu s našimi dlouhodobými bezpečnostními závazky v oblasti."

Little zároveň zdůraznil, že nikdo v americké vládě nemá zájem na konfrontaci v Hormuzském průlivu. Vyzval proto ke snížení napětí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo Maps

Americká letadlová loď USS John C. Stennis spolu s další americkou lodí proplula průlivem minulé úterý, protože mířily na návštěvu dubajského přístavu Džabal Alí.

Íránské cvičení mělo sloužit jako názorná ukázka schopností Teheránu uzavřít cestu Hormuzským průplavem, řekl už v neděli vysoký představitel íránského režimu. Teherán hrozí, že by jej uzavřel, pokud by bylo vydáno embargo na jeho ropu a plyn.

 Cena ropy roste

Kvůli napětí v Perském zálivu vzrostla v úterý cena americké lehké ropy WTI o 2,1 procenta. Dalším důvodem je poptávka z Číny a Indie, kde roste průmyslová výroba.

Cena WTI dodávané v únoru stoupla na 101 dolar za barel, uvedla agentura Bloomberg.

Předseda australské analytické společnosti Barratt´s Jonathan Barratt k vlivu Íránu na růst cen černého zlata podotkl: „Írán představuje divokou kartu. Jsou obavy, co Írán udělá, když se na něj bude tlačit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám