Hlavní obsah

Mubáraka u soudu obvinili z nastolení tyranie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský prokurátor Mustafá Sulajmán při úterním stání v procesu s bývalým prezidentem obvinil Husního Mubáraka z toho, že za 30 let, kdy Egyptu vládl, nastolil tyranii. Mubárak je od srpna souzen za spoluúčast na zabití více než 800 účastníků loňských protestů, kvůli nimž v únoru odstoupil. V případě usvědčení mu hrozí i trest smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemocného Mubáraka dopravuje k soudu vrtulníkVideo: Reuters

 
Článek

Mubaraka v úterý stejně jako v minulých případech k soudu přinesli na nosítkách, protože je nemocen. Proces se protahuje mimo jiné kvůli procedurálním sporům. Jednou z nich byla žádost o výměnu předsedy soudu Ahmada Rifáta, což bylo zamítnuto.

Sulajmán v úterý v hodinové řeči předkládal argumenty obžaloby. Pak bylo řízení přerušeno a bude pokračovat ve středu. Obžaloba má na přednesení svých argumentů tři dny.

V pondělí také požádala o přemístění Mubáraka do věznice u Káhiry, protože převážení exprezidenta v helikoptéře pokaždé vyjde na půl miliónu egyptských liber. [celá zpráva]

Proces se koná v budově policejní akademie na káhirském předměstí a budovu stejně jako v minulých případech chrání policisté i vojáci. V soudní síni mohou být novináři, ale jednání není na rozdíl od prvních stání přenášeno televizí. Některá z prvních svědectví vyzněla v Mubárakův prospěch, což vyvolalo nové nepokoje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám